U Ramskoj tvrđavi na obali Dunava, sinoć je, uz kompozicije vrhunskih umetnika insipirisane vodom i očuvanjem prirode, organizovana proslava sa prezentovanjem značaja očuvanja reke Dunav.

Glavni motiv ove godine, osim slogana “Otkrij Dunav“ je i sinteza dva veoma važna segmenta, a to su voda i muzika.

Obeležavanje Međunarodnog dana reke Dunav upriličilo je JVP “Srbijavode“ u saradnji sa Art Link festivalom i opštinom Veliko Gradište.

“Danas se nalazimo ovde, pored ove moćne Ramske tvrđave koja ima svoju istorijsku vrednost, svoju vojnu i stratešku vrednost, privredni potencijal, kulturni potencijal“, rekao je u obraćanjudirektor JVP “Srbijavode“ Goran Puzović.

On je naglasio potencijal i važnost ovog događaja: “Život u Srbiji je neraskidivo vezan sa Dunavom – preko milion ljudi direktno je vezano za Dunav, a cela Srbija indirektno živi uz Dunav i na Dunavu. Živimo u vremenu velikih klimatskih promena kada imamo sušne periode koji dugo traju, sa visokim temperaturama, a zatim izuzetne i obilne padavine, uz stvaranje ozbiljnih poplavnih talasa, uništavaju sve ono što smo gradili mi i naši prethodnici. Samim tim, naš zadatak je da i dalje radimo vredno, brinemo, pokušamo da zaštitimo imovinu svojih prijatelja, komšija, imovinu države, privatnih preduzetnika…Danas imamo dve ključne reči koje se koriste – to su voda i ekologija. Današnja manifestacija, pod nazivom “Otkrij Dunav“, nam sama govori šta je naš cilj i šta je zadatak – to je edukacija, ukazivanje na vrednosti Dunava, kako za našu zemlju tako i sve zemlje podunavskog regiona.“.

“Mi koji živimo pored Dunava smo malo privilegovani – imamo reku Dunav u Velikom Gradištu, reku Pek koja se, skoro u centru grada, uliva u Dunav i imamo prelepo Srebrno jezero koje postaje prepoznatljiva turistička destinacija, ne samo za Braničevski okrug već i za Srbiju jer imamo sve više stranih gostiju. Očekujemo da bude još bolje završetkom investicija koje se trenutno rade, uz pomoć Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava.“, rekao je domaćin manifestacije, predsednik opštine Veliko Gradište

“Dunav je veoma značajan, na obali Dunava se živi i od Dunava se živi. Dunav zna da bude lep, zna da bude i opasan. 2006. godine, kada je bila najveća voda u istoriji Gradišta, radište bilo jedini grad koji se spasao od poplava. Nadam se da ćemo da brinemo o tome, ali da ćemo da pamtimo one lepe trenutke uz Dunav.“, rekao je Milić, uz poruku da čuvamo Dunav i reke jer nemamo rezervne da ostavimo geeracijama koje dolaze.

U sklopu festivala, čija je tema muzika na tvrđavama uz zvuke vode, na obali Dunava nastupili su najistaknutiji umetnici, koncert majstor Fedor Rudin, solista i Jan Fogler, violončelo u pratnji ansambla Kamerata Balkanika.

Ovogodišnji Dan Dunava obogatile su i izložba nekoliko udruženja žena u karavan saraju kao i likovna kolonija Udruženja likovnih umetnika “Đura Jakšić“ iz Požarevca na temu Ramska tvrđava.

Međunarodni Dan Dunava obeležava se svakog 29. juna i predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja. Proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se ukazalo na značaj ove reke.