Pre tačno godinu dana, trinaestogodišnji učenik K. K. iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu izvršio je masovno ubistvo, usmrtivši deset osoba – devetoro dece i jednog školskog čuvara. Incident se dogodio 3. maja 2023. godine u 8:41 ujutru.

Ilustracija/Pixabay

K. K. je pucao iz pištolja na obezbeđenje škole, nastavnicu i druge učenike, pri čemu je osam učenika i jedan radnik obezbeđenja izgubilo život, dok je jedna devojčica kasnije podlegla povredama. Nakon zločina, maloletnik je pozvao policiju i predao se, dok su njegovi roditelji privedeni.

Vest o pucnjavi u centru Beograda brzo se proširila, izazivajući uznemirenost među građanima Srbije. Roditelji i prijatelji dece koja pohađaju ovu školu okupili su se ispred nje u nadi da će saznati više o svojim najmilijima. Nažalost, neki od njih saznali su da su njihova deca stradala.

Nakon tragedije, ulaz škole postao je mesto gde su ljudi odavali poštu žrtvama, paleći sveće, donoseći cveće, igračke i ostavljajući poruke.

Ovaj događaj privukao je pažnju medija širom regiona i sveta, koji su prekidali svoje redovne programe kako bi izveštavali o tragediji.

Društvo je bilo u šoku, a sledeće noći, između 4. i 5. maja, dogodilo se još jedno masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju, odnoseći takođe mlade živote.

Povodom godišnjice masovnog ubistva, organizovan je program „Buđenje“, koji predstavlja početak procesa memorisanja u znak sećanja na žrtve. U svim školama u Srbiji od 7. do 10. maja biće organizovana Nedelja sećanja.