Осам месеци након одигравања последњег меча на турниру Ролан-Гарос 2019. на терену „Филип Шатрије“ постављен је једанаести и последњи део крова. Велики пројекат трансформације легендарног стадиона завршен је 5. фебруара, месец дана пре предвиђеног рока.

Следи проба крова, али је неопходно и да се спроведу различита испитивања, која ће трајати до краја априла.

Покретни кров стадиона „Филип Шатрије“ састоји се од 11 решетки, свака тежине 330 метричких тона. Свака решетка подељена је у 7 одељака димензија 15м и висине 3м.

Једном када се саставе у две целине, ови одељци чине решетку која се протеже на 105 метара и монтира се с платном.

Било је потребно две године за производњу решетки у радионицама које се налазе у близини Венеције. Таман након што се Ролан-Гарос 2019 завршио, требало је месец дана да се на стадиону постави монтажно постројење и поставе дизалице.

Затим је било потребно осам месеци да се саставе решетке, поставе акустичне плоче, подигну решетке на своје место и наместите платна.

Како функционише кров?

Свака решетка је опремљена са два назубљена точка, који се налазе са обе стране решетке. Ови точкови вуку решетке дуж две зупчане шине причвршћене на врх постоља. Покрећу их синхронизовани електрични мотори.

Кретање сваке решетке синхронизовано је са сваком од његових суседних решетки, а покреће га рачунарски систем који контролише када се кров треба отворити или затворити.

Покретни кров „Филип Шатрије“  стадиона може се затворити за око 15 минута. Кров укупно покрива површину од 1 хектара (10 000м2).

Извор: www.rolandgarros.com

Фото: ©Christophe Guibbaud/FFT