Markovdan se po Gregorijanskom kalendaru slavi 8. maja. Na taj dan je Sveti Marko pogubljen u Misiru tokom služenja liturgije u Aleksandrijskoj crkvi.

Foto: RTV Biser

Sveti Marko je jedan od apostola (učenika) Isusa Hrista i autor drugog jevanđelja. Njegova majka Marija je bila bogata žena i veliki prijatelj hrišćana. Sveti Marko kao saputnik apostola Petra smatran je njegovim duhovnim sinom. Kada su vernici zamolili Marka da napiše spis posvećen Isusu Hristu, on je napisao jevanđelje koje je apostol Petar potvrdio kao istinito. Sveti Marko je širio hrišćanstvo, bio je postavljen za episkopa i propovednika u Misiru. Predanje smatra Svetog Marka osnivačem crkve u Aleksandriji. Nakon smrti bio je sahranjen u Aleksandriji do 828. godine. Njegovo telo je nakon toga ukradeno od strane mletačkih trgovaca, i preneseno u Veneciju gde i danas leži njegov sarkofag u crkvi Svetog Marka. Markovdan se u našoj zemlji obeležava od davnina, a verovalo se da ko se na taj dan ogreši i ne ispoštuje apostola Marka, stićiće ga kazna u vidu oluja i gromova koje će mu uništiti posed i imovinu. Posebno je važno da na današnji dan zemljoradnici ne rade ništa na svojim njivama.

Markovdan se slavi sa mrsnom ili posnom trpezom, sve u zavisnosti da li “pada” u sredu ili petak kada se slavi posno, a ostalim danima se slavi mrsno.

Danas se poljski radovi izbegavaju. Ne valja na ovaj dan ni spavati, da se ne bi spavalo preko cele godine.