Državljani Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije će imati olakšan pristup tržištu rada Nemačke od tog datuma, zahvaljujući promeni u Uredbi o Zapadnom Balkanu. Nemačka će udvostručiti broj radnih viza za građane ovih šest zemalja na 50.000 godišnje, počevši od juna 2024. godine. Ove vize će izdavati Federalna agencija za rad, prenosi „SchengenVisaInfo“ prema izvoru Indikator.ba.

Foto: Pixabay

Regulativa za Zapadni Balkan bila je ograničena do kraja 2023. godine, ali nakon donošenja novog Zakona o kvalifikovanoj imigraciji, Nemačka je odlučila da izmeni pravila za ove nacionalnosti. Nova pravila će biti objavljena pre vremena, ali do tada će svi termini za vize biti dodeljivani putem lutrije. Ulazak u Nemačku radi rada biće dozvoljen građanima Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije na osnovu nove Uredbe o Zapadnom Balkanu. Međutim, s obzirom na veliko interesovanje za radne vize od stupanja na snagu ove uredbe, Nemačka će termine za vize dodeljivati na osnovu sreće.

Nemačke ambasade u ovim zemljama su uspostavile mesečni sistem izvlačenja lutrije, koji nasumično bira pojedince koji će dobiti priliku da podnesu zahtev za radnu vizu. Sledeća registracija za termine za radnu vizu biće otvorena 7. maja 2024. i zatvoriće se sedam dana kasnije, 14. maja 2024. Svi građani Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije mogu se registrovati tokom ovog perioda, bez posredovanja drugih agencija.

Važno je napomenuti da se kandidati mogu registrovati samo jednom, ne smeju menjati podatke naknadno niti prenositi svoje termine na druge osobe. Osobe izabrane putem lutrije biće obaveštene od strane nemačkih vlasti i moći će da podnesu zahtev za vizu.

Prema Uredbi o Zapadnom Balkanu, krajem 2023. godine oko 76.000 građana Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije imalo je radne dozvole u Nemačkoj, što predstavlja povećanje od 22% u odnosu na 2022. godinu. Prema nemačkom saveznom zavodu za statistiku Destatis, kosovski državljani su činili najveći deo radne snage u Nemačkoj prema ovoj uredbi krajem 2023. godine.

Očekuje se da će Nemačka do kraja ove godine registrovati još veći broj radnika iz zemalja sa Zapadnog Balkana, zahvaljujući novom Zakonu o kvalifikovanoj imigraciji koji je postao trajan.