U Srbiji nema zaraženih koronavirusom, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus.

Kako se još navodi, dana 28. februara, do 8 sati nije bilo osoba za koje se sumnjalo da predstavljaju potencijalne nosioce novog koronavirusa.

„Do 27. februara u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 25 osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije virusa i imale su simptome infekcije disajnih puteva“, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus.

Ministarstvo zdravlja dva puta dnevno objavljuje sve informacije u vezi s koronavirusom.

Informacije će biti objavljivane u 8.00 i 18.00 sati na posebnoj stranici Covid-19.rs.

Ministarstvo zdravlja objavilo je i video-snimak sa informacijama za građane o novom koronavirusu.

Pozivaju putnike, da ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, a  dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa da se jave na broj 064/8945235. 

Podsećaju da su simptomi bolesti – temperatura i kašalj, a kako bi umanjili rizik od zaraze potrebno je da svi brinu o ličnoj higijeni i slede uputstva Ministarstva zdravlja.

Građanima koji osete simptome sugerišu da ostanu kod kuće, ne idu na javna mesta, na posao, u školu, obdanište.

Poručuju da je važna pojačana i česta higijena ruku, naročito pre i posle jela i posle kijanja ili kašljanja, pokrivanje usta ili nosa prilikom kijanja i kašljanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta.

Kako ističu, poštovanje preporuka i uputstava može sprečiti širenje koronavirusa.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay