У Србији нема заражених коронавирусом, наведено је на сајту Министарства здравља. Узорци свих тестираних особа били су негативни на нови коронавирус.

Како се још наводи, дана 28. фебруара, до 8 сати није било особа за које се сумњало да представљају потенцијалне носиоце новог коронавируса.

„До 27. фебруара у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је 25 особа које су боравиле на подручју интензивне трансмисије вируса и имале су симптоме инфекције дисајних путева“, наводи се на сајту Министарства здравља.

Узорци свих тестираних особа били су негативни на нови коронавирус.

Министарство здравља два пута дневно објављује све информације у вези с коронавирусом.

Информације ће бити објављиване у 8.00 и 18.00 сати на посебној страници Covid-19.rs.

Министарство здравља објавило је и видео-снимак са информацијама за грађане о новом коронавирусу.

Позивају путнике, да уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, а  долазе из подручја интензивне трансмисије вируса да се јаве на број 064/8945235. 

Подсећају да су симптоми болести – температура и кашаљ, а како би умањили ризик од заразе потребно је да сви брину о личној хигијени и следе упутства Министарства здравља.

Грађанима који осете симптоме сугеришу да остану код куће, не иду на јавна места, на посао, у школу, обданиште.

Поручују да је важна појачана и честа хигијена руку, нарочито пре и после јела и после кијања или кашљања, покривање уста или носа приликом кијања и кашљања папирним марамицама или рукавом у прегибу лакта.

Како истичу, поштовање препорука и упутстава може спречити ширење коронавируса.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay