Mинистарство здравља обавештава јавност да је ради превенције уведен телефонски број 064/8945-235 на који се могу јавити сви грађани који долазе из кинеског града Вухана и других подручја захваћених коронавирусом уколико осете, или сумњају да имају, било какве симптоме респираторних инфекција.

С обзиром на очекивани повећани прилив људи из наведеног подручја услед прославе кинеске Нове године, Министарство здравља одлучило се на увођење овог посебног броја за хитне медицинске интервенције.

Одмах по позиву наведеног броја, екипе за хитну медицинску помоћ опремљене заштитном опремом пружиће помоћ и транспортовати лице које је у претходном периоду боравило у подручју захваћеном корона вирусом на Клинику за инфективне и тропске болести где ће бити спроведена опсервација и комплетна дијагностика као и даље лечење уколико је потребно.

Министарство здравља и овом приликом наглашава да је држава Србија благовремено предузела све неопходне мере заштите како би спречила појаву коронавируса у нашој земљи, постављене су термовизијске камере на аеродромима, обезбеђени су неопходни реагенси за потврђивање вируса, а увођењем посебног телефонског броја 064/8945-235 настављају се превентивне активности.

У складу са тим, као и досадашњим информацијама Светске здравствене организације (СЗО) о ширењу и степену смртности од корона вируса, разлога за панику и узбуњивање грађана нема, а Министарство здравља наставиће да свакодневно прати даљи развој ситуације, и предузима све неопходне мере заштите.

Извор: http://www.rts.rs/

Да подсетимо: Зашто се такви вируси највише шире из Kине? Због великог броја људи који живе релативно близу животиња. Kорона вирус је вероватно животињског порекла, а сумња се да би то могле да буду змије.

Сарс – други корона вирус који је потекао из Kине – дошао је од слепих мишева и цибетке (сисар који физички личи на мачке).

Истрага о ширењу нове инфекције је довела до пијаце на којој продају живе животиње, међу којима су пилићи, слепи мишеви и змије. Далеко је то од обичне куповине на коју сте навикли у просечном супермаркету на Западу, када вам месо исеку и ставе у пластично паковање. Веома је тешко знати колико се брзо шири.

Извор: https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-51233564