Egzit je višestruko nagrađivani muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, počevši od 2001. godine. Godine 2000. kod Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, grupa studenata koja nije želela da se pomiri sa izolacijom zemlje pokrenula je žurku, Nulti Egzit, koja će godinama kasnije izrasti u jedan od najvećih festivala.

Wikimedia

Pored titule “Najbolji evropski festival” osvojene na Evropskim festivalskim nagradama u Holandiji 2014 i 2018. godine, Egzit je 2007. godine proglašen za najbolji evropski festival na Britanskim evropskim nagradama.

Morsko izdanje Egzit festivala, Si Dens festival, dobitnik je nagrade „Najbolji evropski festival srednje veličine“ na Evropskim festivalskim nagradama za 2014. godinu. Evropske festivalske nagradame predstavljaju jednu od najprestižnijih festivalskih nagrada na svetu.

O Egzitu su pisali svi važni mediji sveta. Priznanja dobijena od medijskih magnata kao što su Si-En-En, Bi Bi Si, Tajm, Gardijan, San, Dejli mejl, Independent, Euronjuz, Lonli Planet, samo su neka u nizu mnogobrojnih lovorika koje je Egzit pobrao, dok kao posebne prednosti Exita svetski mediji ističu spoj autentičnog muzičkog programa i nesvakidašnje festivalske lokacije, kao i magičnu atmosferu, jedinstvenu za festival od njegovih početaka pa sve do danas.

Gotovo četiri miliona ljudi iz više od šezdeset zemalja širom sveta posetilo je festival, koji je tokom svog postojanja ugostio neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice kao i mnogobrojne domaće i regionalne zvezde.

Od 2014. godine Egzit je dobio svoje morsko izdanje u vidu Si Dens festivala, koji se održava na plaži Buljarica u Crnoj Gori, krajem avgusta. Egzit tim je 2017. godine pokrenuo i Sea Star Festival u Umagu, a 2018. godine i No Sleep Festival u Beogradu.

Velika proslava dvadesetog rođendana dvostrukog festivalskog šampiona Evrope, donosi u prvoj od nekoliko objava više od 40 globalnih i regionalnih zvezda čijim će ekskluzivnim nastupima ovog leta, od 13. do 16. avgusta svedočiti cela planeta. Robin Schulz, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner, Boris Brejcha, Artbat, Nina Kraviz, Tale of Us, Black Coffee i Ofenbach predvode moćan program superstarova koji su svoj put do Novog Sada potvrdili oduševljeni činjenicom da je EXIT ponovo pronašao izlaz i postao najveća festivalska vest godine! Dve glavne bine, impresivan Main stage i legendarna mts Dance Arena, zajedno sa progresivnom elektronskom binom No Sleep Novi Sad, u prvi talas uključili su imena koja su stvarala i postavljala trendove, menjala kod žanrova, često beležeći, upravo na tvrđavi, svoje istorijske nastupe.

Izvor: Vikipedija/Exit