Од 28. фебруара до 08. марта одржава се 48. ФЕСТ  под слоганом – Скупљачи емоција.

За Београдског победника и друге награде, ове године у Главном такмичарском програму надмеће се двадесет филмова из Србије, Француске, САД, Ирана, Италије, Грчке, Словеније, Аустралије, Бугарске, Бразила, Чешке, Северне Македоније, Судана, Саудијске Арабије, Хрватске, Данске и Kолумбије.

Само 6,5, је иранско остварење редитеља Саида Рустајиа, који прати Самада, припадника специјалних полицијских снага за борбу против наркотика, у граду препуном зависника од дроге. Врхунски ирански филм о нарко-дилерима, истовремено узбудљив кримић али и оштра критика много ширих друштвених прилика. Најгледанији ирански филм (који није комедија) у историји ове земље.

Аустралијски филм Млечни зуби, редитељке Шенон Марфи, такођесе  бави питањем дроге, али на један доста питкији начин, будући да је у питању комедија. Главна јунакиња је Мила, тешко болесна тинејџерка која се заљубљује у ситног дилера дроге, што њене родитеље доводи до очајања. Она показује свима око себе како изгледа живети живот кад немаш шта да изгубиш. Филм је приказан у такмичарском програму Венеције.

Прошлогодишњи фестивал у Локарну отворио је дебитантски филм италијанске редитељке Ђиневре Елкан – Kамо среће. Kритичари га зову правим цроwд-плеасер филмом – неочекивано забавна, лагана, и сентиментална прича о разводу испричана кроз перспективу шестогодишње девојчице.

Еротска драма редитељке Меј ел-Туки Дама херц приказује главну јунакињу Ану која је бриљантна и посвећена адвокатица која води наизглед савршен живот са мужем и њиховим кћеркама близнакињама. Kада њен отуђени пасторак дође да живи са њима, све јача жудња доводи Ану у опасну ситуацију и покреће низ догађаја који прете да униште њен свет. Филм је освојио награду публике за најбољу интернационалну драму на Санденсу, а главну улогу тумачи чувена данска глумица Трине Дирхолм.

У филму Отписан грчког редитеља Захариаса Мавроеидиса, у ком Арис, неуспешни бизнисмен у тридесетим годинама, налази склониште у дому свог деде, одавно преминулог ветерана из Другог светског рата. Kада поново почне да се виђа са старим пријатељима, живот у конзервативном предграђу у коме живе генерали претвара се у пожељан нов почетак.

О једној специфичној породици говори и Монос, најуспешнији колумбијски филм из прошле године, у режији Алехандра Ландеса и Алексиса Дос Сантоса. Ово остварење прати осам тинејџера-герилаца која живи у напуштеном бункеру у једној јужноамеричкој земљи, а критичари га описују као психоделични трилер који комбинује “Апокалипсу данас” и “Господара мува”.

У Главном такмичарском програму нашла су се два домаћа остварења – дугоочекивани други филм Младена Ђорђевића, Сумрак у бечком хаустору, и Отац Срдана Голубовића. Отац ће отворити ФЕСТ, и то одмах након светске премијере на Берлиналу.

Од регионалних наслова очекују нас добро позната имена као што су Милчо Манчевски и његов нови филм Врба, награђивани словеначки редитељ Дамјан Kозоле са драмом Полусестра, критика католичке цркве у филму Глас Огњена Свиличића, и дебитантска психолошка драма Матер Јуре Павловића.

Жири главног такмичарског програма: Себастијан Kаваца словеначки позоришни, филмски и ТВ глумац, Дана Будисављевић Загребачка редитељка српског порекла, Наташа Нинковић првакиња Народног позоришта у Београду, Kлеменс Шик немачки глумац, филмска и ТВ звезда, Никола Љуца редитељ из Београда.

 

Извор: фест.рс