Tokom 6 festivalskih dana, održaće se 13 velikih koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice.

Ove godine Guitar Art festival održava se pod simboličnim sloganom “RAPSODIJA” koji upućuje na neuobičajenu novu formu festivala koji objedinjuje nikad više različitih projekata, koncerata, muzičara i stilova sa svih strana sveta.

Ovo 21. izdanje donosi brojne inovacije. Najavljen je prvi festivalski team building u regionu, koji će se održati od 10. do 12. marta u Kombank dvorania koji strateški povezuje kulturu i biznis.

Koncerti će se održati u beogradskoj Kombank dvorani, klasika u atrijumu Narodnog muzeja, a svetska premijera koncerta za gitaru i simfonijski orkestar u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Festival počinje koncertom najboljeg flamenko gitariste nove generacije Danijela Kasaresa koji
sa svojim bendom predstavlja novi projekat “Magiterráneo”.

Drugo veče Guitar Art Festivala rezervisano je za Romsku muziku i grupu Ođila.

Popularni italijanski gitarski kvartet 40 Fingers prvi put dolazi u Beograd i najavljuje koncertni spektakl u Kombank dvorani, sa posebnim repertoarom koji počinje mirno filmskom muzikom, autorskim pesmama, a onda sledi energičan deo sa kultnim melodijama i obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za 4 gitare.

U atrijumu Narodnog muzeja nastupiće vrhunski izvođači kao što su Ištvan Remer i Goran Listeš iz Hrvatske, Gitarski kvartet “Concordis” iz Portugala, Rafael Agire iz Španije, Šamipija Duo iz Japana, Furat Qaddouri Duo iz UAE, Miloš Janjić iz Srbije, Niklas Johansen iz Danske, Igor Klokov iz Rusije i Milan Dereta iz Srbije.

Nemački kompozitor Hoakin Klerč komponovao je novo delo koje je posvećeno beogradskom Guitar Art Festivalu, a njega će premijerno izvesti na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko Tamajo, David Martines i Rafael Agire.

Izvor/foto26:.gaf.rs