Током 6 фестивалских дана, одржаће се 13 великих концерата и низ пратећих програма, а Београд ће посетити више од 130 најзначајнијих гитариста данашњице.

Ове године Гуитар Арт фестивал одржава се под симболичним слоганом “РАПСОДИЈА” који упућује на неуобичајену нову форму фестивала који обједињује никад више различитих пројеката, концерата, музичара и стилова са свих страна света.

Ово 21. издање доноси бројне иновације. Најављен је први фестивалски теам буилдинг у региону, који ће се одржати од 10. до 12. марта у Kомбанк двораниа који стратешки повезује културу и бизнис.

Концерти ће се одржати у београдској Kомбанк дворани, класика у атријуму Народног музеја, а светска премијера концерта за гитару и симфонијски оркестар у великој сали Kоларчеве задужбине.

Фестивал почиње концертом најбољег фламенко гитаристе нове генерације Данијела Kасареса који
са својим бендом представља нови пројекат “Магитеррáнео”.

Друго вече Гуитар Арт Фестивала резервисано је за Ромску музику и групу Ођила.

Популарни италијански гитарски квартет 40 Фингерс први пут долази у Београд и најављује концертни спектакл у Kомбанк дворани, са посебним репертоаром који почиње мирно филмском музиком, ауторским песмама, а онда следи енергичан део са култним мелодијама и обрадама поп и рок хитова у посебном аранжману за 4 гитаре.

У атријуму Народног музеја наступиће врхунски извођачи као што су Иштван Ремер и Горан Листеш из Хрватске, Гитарски квартет “Цонцордис” из Португала, Рафаел Агире из Шпаније, Шамипија Дуо из Јапана, Фурат Qаддоури Дуо из УАЕ, Милош Јањић из Србије, Никлас Јохансен из Данске, Игор Kлоков из Русије и Милан Дерета из Србије.

Немачки композитор Хоакин Kлерч компоновао је ново дело које је посвећено београдском Гуитар Арт Фестивалу, а њега ће премијерно извести на великој сцени Kоларчеве задужбине Симфонијски оркестар РТС-а под диригентском палицом Бојана Суђића, а солисти концерта су Марко Тамајо, Давид Мартинес и Рафаел Агире.

Извор/фото26:.gaf.rs