Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) упозорила је да досадашња епидемиолошка ситуација и све чешћа мишљења стручњака о наредном таласу опасности од корона вируса, као и забрани окупљања већег броја људи, указује да се у школама нешто драстично мора предузети и предложила измене закона које би то омогућиле.

Foto: Pixabay

У одељењима у којима седе и по 33 ученика, свакако је немогуће одржати било какву, а погото потребну физичку дистанцу, упозоравају из Уније синдиката. Додају да су се стекли услови за измене и допуне закона о основној и средњој школи.

Унија предлаже измене Закона о основном образовању и васпитању изменом члана 31. став 2. тако да гласи: „Одељење истог разреда може да има до 24 ученика.“

У Закону о средњем образовању и васпитању предлаже се измена члана 29. став 1. тако да се настава изводи „у одељењу до 24 ученика, у групи, односно појединачно, у складу са школским програмом“.

„Тако ћемо пратити моделе европске добре праксе, растеретити огромна одељења, омогућити квалитетније образовање за све и поштовати савете здравствене струке“, истиче Унија у писму упућеном министру просвете Миладену Шарчевићу и председнику скупштинског одбора за образовање науку и технолошки развој Муамеру Зукорлићу.

Извор: unijasprs