Penzioneri sa skromnijim primanjima mogu se prijaviti do ponedeljka, 29. aprila, za solidarne pakete pomoći preko Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije Nezavisnost. Rang-liste će biti objavljene u utorak, 30. aprila, na oglasnim tablama udruženja penzionera i filijala Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

man sitting on bench

Foto: Unsplash

Prethodno su ove penzionerske organizacije putem svojih opštinskih udruženja i odbora lansirale javni poziv za prijavu za solidarnu pomoć, a sredstva su obezbedili Fond PIO.

Glavni kriterijum za dodelu ove pomoći je primanja penzije do 24.987,67 dinara. Prilikom prijave, penzioneri treba da donesu poslednji penzijski ček i izveštaj iz banke kao dokaz o visini penzije.

Ako penzioner prima i stranu penziju, treba da pruži izvod iz banke koji pokazuje visinu te penzije. Ukupna domaća i strana penzija ne smeju preći sumu od 24.987,67 dinara.

Organizacija jedinstvene nabavke paketa poverena je Savezu penzionera Srbije. Prema javnom pozivu za nabavku, svaki paket će imati identičan sadržaj i sastojiće se od: kilograma soli, kilograma šećera, dva kilograma brašna, litra ulja, 400 g pirinča, 400 g testenine, kesice supe, konzerve tunjevine, sapuna, paste za zube i tri kilograma deterdženta za pranje veša.