Srpska pravoslavna crkva obeležava Lazarevu subotu ili Vrbicu, praznik koji se tradicionalno slavi subotom u šestoj nedelji posta. Praznik je posvećen sećanju na vaskrsenje Lazara i Hristov ulazak u Jerusalim, kada su ga deca radosno dočekala. Zbog toga se ovaj dan naziva i Lazareva subota i smatra se veselim, praznikom dece.

Na Vrbicu, uobičajeno je nositi grančice vrbe kao simbol Hristovog svečanog ulaska u Jerusalim na Cveti, kada su ga deca dočekivala bacajući palmine grančice.

U našim crkvama, popodne se održava večernje bogosluženje, a unose se mladi listovi vrbe. Nakon osvećenja vrbe, sveštenik deli grančice narodu, nakon čega se vrši trokratni ophod oko hrama sa crkvenim barjacima, ripidama i čiracima. Vernici pevaju tropar Lazareve subote dok obilaze hram. Ovaj praznik je posebno posvećen deci. Za ovaj dan, majke oblače svoju decu u svečane odevne kombinacije i donose ih u crkvu, čak i najmlađu decu. Deci se stavljaju zvončići na trobojku oko vrata. Deca se veselo igraju u porti i učestvuju u ophodu oko crkve. Mladi listovi vrbe se odnose kućama i postavljaju pored ikone i kandila. Sa Lazarevom subotom počinju pripreme za velike Vaskršnje praznike.