У петак 14.2.2020. године у Галерији савремене уметности свечано је отворена изложба под називом ТАЈНА МЕРМЕРА – ARCANUM LAPIS, изложба конзервираног материјала од камена из Античке збирке  Народног музеја у Пожаревцу.

На изложби су представљени предмети конзервирани од 2014. године.  Конзервирани споменици из лапидаријума су приказани на постерима као илустрација јер су доступни и видљиви грађанима, а у витринама се налазе предмети камене пластике. Акценат је на предметима камене пластике који се  не налазе на сталној поставци у музеју и ретка је прилика да их грађани виде.

Аутор изложбе Теодора Бранковић, археолог, виши кустос у Народном музеју је казала: „Након дугогодишњег деловања атмосфералија, споменици су почели да показују нарушену стабилност, епиграфски садржај је постао тешко читљив, док је орнаментика постала непрепознатљива. Процес пропадања је убрзан последњих деценија услед све већег глобалног загађења. Самим тим указала се потреба за конзервацијом материјала, у циљу очувања епиграфске грађе за даље коришћење у научно-истраживачке и туристичке сврхе. Овом приликом смо желели да представимо досадашње радове на конзервацији споменика и камене пластике из Античке збирке Народног музеја у Пожаревцу. О конзервацији се ретко говори, али она представља изузетно важан сегмент у очувању културне баштине. Kустоси Народног музеја у Пожаревцу, веома озбиљно су схватили значај и потребу конзервације, и у сарадњи са стручњацима Централног института у Београду, обављени  су комплексни конзерваторско-рестаураторски третмани на споменицима из лапидаријума и на каменој пластици. На предметима су извршени следећи конзерваторско-рестаураторско третмани: третман биоцидом, механичко чишћење, хемијско чишћење, консолидација камена,  уклањање старе рестаурације, спајање фрагмената,  рестаурација недостајућих делова одговарајућим кречним малтером, површинска заштита камена паропропусним, водонепропусним заштитним премазом,  замена и  израда нових постамента.”

На отварању изложбе говорила је Маја Франковић, конзерватор, саветник из Централног института за конзервацију  из  Београда која се захвалила Народном музеју на успешној сарадњи.

Теодора Бранковић се такође захвалила свим колегама из музеја на организацији и помоћи приликом реализације изложбе.

Изложба је отворена до 5. марта. Улаз је слободан.

Извор: ГСУ