Praznovanje Dana rada, koje se obeležava prvog maja, jedno je od najraširenijih obeležavanja širom sveta, u više od 150 zemalja. U Srbiji je prvi put 1894. godine organizirano proslavljen Međunarodni praznik rada.

Foto: Piabay

Taj dan se obeležava u spomen na događaje u Čikagu 1886. godine, kada su radnici započeli štrajk i proteste za osmočasovno radno vreme. Sukobi su eskalirali trećeg maja između članova sindikata i štrajkbrehera, uz intervenciju policije koja je rezultirala smrću četiri radnika.

Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da se naredne godine održi velika manifestacija kojom će se proslaviti 1. maj, kao spomen na „Hejmarket“ u Čikagu, te kao izraz borbe za radnička prava. Drugi kongres Radničke internacionale je potom odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju masovne demonstracije i štrajkovi, kao oblik klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo velike razmere.

Obeležavanje Praznika rada u Srbiji je prošlo dug put – od zabrane održavanja kojoj su se radnici suprotstavljali protestnim šetnjama, bojkotom rada i zborovima, preko prvomajskih uranaka do obaveze koju je uveo Tito 1945. godine. Obeležavanje ovog praznika predstavljalo je borbu ne samo za radnička, već i za politička prava i slobode.

U Srbiji i regionu, s vremenom je postalo uobičajeno da se tog dana rano ujutro izlazi na prvomajski uranak.