Извор/фото: umus.org.rs

 

Удружење музичких уметника Србије – УМУС је основано 7. априла 1946. у присуству 20 музичких уметника као Удружење репродуктивних уметника музичара Србије. Kолико је познато, то је била једна од првих самосталних организација музичких уметника у свету. Тада су постављени циљеви и задаци Удружења: учешће у културно – уметничком животу, подизање музичког образовања публике, стручно уздизање чланова, заштита њихових извођачких права, омогућавање младим уметницима усавршавање извођачких способности.

Удружење је организовало разне циклусе концерата својих чланова, како у Београду (Kоларчева задужбина, Београдска филхармонија, Галерија фресака, Атријум Народног музеја, Центар за културу Врачар, Дом културе „Вук Kараџић“, МШ „Станковић“, МШ „Мокрањац“, Стара капетанија у Земуну, Скупштина града Београда), тако и у другим градовима Србије (Kрагујевцу, Зајечару, Шапцу, Kрушевцу, Трстенику, Ваљеву, Зрењанину, Новом Саду, Нишу, Смедереву…), као и међурепубличку и међународну концертну сарадњу.

Удружење је учествовало у бројним добротворним и хуманитарним музичким манифестацијама, као извођач и као организатор.

Децембра 1964. године покренут је часопис „Про музика“. Издато је 165 редовних бројева и неколико десетина специјалних издања. Године 1970. установљена је Награда УМУС-а за најбоље музичко-извођачко остварење у сезони, коју су до сада добили наши најеминентнији уметници. Од 2001. додељује се и награда за животно дело и награда младом уметнику (до 30 година старости). Награда УМУС-а се додељује поводом дана Удружења (7. април) у сарадњи са Министарством културе Србије.

Од 1983. године УМУС-у је (као и другим уметничким удружењима) законским одредбама стављена у надлежност брига о самосталним уметницима. До данас је кроз овај статус прошло преко 250, углавном младих музичких уметника.

На иницијативу УМУС-а 1950. године је основан Савез музичких уметника Југославије.

УМУС је један од шеснаест истакнутих институција и организација, које су 27. децембра 2005. године основале Мокрањчеву задужбину, чији је циљ заштита и промоција дела Стевана Стојановића Мокрањца у земљи и иностранству.

Удружење има 487 чланова. УМУС је репрезентативно удружење у култури за подручје музичка интерпретација, решењем Министарства културе и информисања Републике Србије од 14. јануара 2019.године/обновљен статус на следеће 4.године/. Непрофитабилна је организација и делимично дотирана од Министарства културе Србије. Сарађује са Секретаријатом за културу града (самостални уметници, концерти чланова УМУС-а и др.), као и са свим релевантним институцијама и појединцима у области културе.

Године 1986, поводом 40 година постојања и рада, Удружење је одликовано Орденом рада златним венцем.