Премда су нервоза и напетост возача који не престају да трубе током вожње Мумбајем део свакодневице на улицама тог града, градски оци су одлучили су да прекину буку увођењем нових казни.

Наиме, све мањи број возача у Мумбају ускоро ће користити трубу захваљујући новој методи чији је циљ спречити иритантну какофонију у метрополи.

Полиција однедавно на семафорима поставља уређаје који мере ниво буке. А возачи су приморани да стрпљиво и без негодовања чекају испред семафора.

Ако употребе сирену, уређај ресетује семафор и враћа време које мора проћи да би се поновно упалило зелено светло.

Полиција Мумбаја на овај начин жели да смањи напетост и анксиозност возача за време вожње градским саобраћајницама, због чега је уведен пробни програм под називом „Kазнени сигнал“.

Светлосна сигнализација на раскршћима повезана је звучним сензорима који мере ниво буке. Ако је већа од 85 децибела, нестрпљиви возачи ризикују да пред семафором проведу читаву вечност.

И премда су на улицама Мумбаја постављени знаци упозорења, део возача још их није приметио.

Чини се да је ово једини начин који ће омогућити спречавање огромних саобраћајних гужви, а оне се у главном индијском граду стварају због великог броја аутомобила, камиона, аутобуса и мотора.

С друге стране, пешаци ће осетити бројне погодности захваљујући новој технологији. Имаће више времена за прелазак улице кад се затекну близу нестрпљивих возача, а и шетња улицама постаће им угоднија, пише Мотортренд.

Полиција је евидентирала прве снимке рада система за сузбијање буке који су одмах постали вирални на друштвеним мрежама.

На лицима гневних возача може се приметити збуњеност кад схвате да због неприкладног понашања морају да причекају још неколико минута испред семафора.

Искуство полиције Мумбаја мотивисало је и власти осталих индијских градова да примене исту технологију.

Извор: Н1