Штитаста жлезда је највећи ендокрини орган у нашем телу чија је „надлежност” лучење тироидних хормона. Они су задужени за регулацију метаболизма, тако да њихово смањено или повећано лучење доводи до низа здравствених тегоба. Сличност симптома поремећаја штитасте жлезде са оним које изазива ужурбан начин живота утиче да се ови поремећаји тешко препознају.

Све недоумице ће отклонити др Мирјана Племић, хирург, на трибини у среду, 19. фебруара, у 18 сати у згради Комитета на Старом корзоу 36.

Форум жена ГО СПС Пожаревац организује трибину под називом „Штитаста жлезда као све чешћи здравствени проблем“, након трибине присутни ће моћи да се констултују са докторком.

Такође је неопходно урадити неколико хормонских анализа – Т4 (тироксин), Т3 (тријодтиронин) и ТСХ (тиреостимулишући хормон хипофизе). Потребно је урадити и ултразвучни преглед штитасте жлезде да би се утврдило евентуално постојање циста и чворова.

Хипотиреоза

Хипотиреоза је обољење штитасте жлезде које подразумева њену смањену функцију. То значи да су вредности Т4 и Т3 ниске, а ТСХ високе. Мањак хормона доводи до гомилања килограма, менталне успорености, поспаности, опстипације, суве коже, опадања косе. Надокнада хормона је императив, и то у тачно одређеној и контролисаној дози. Супституциона терапија је и терапија за најчешћи поремећај штитасте жлезде – Хашимото синдром. Реч је о аутоимуној болести која настаје тако што имуни систем грешком направи аутоантитела која разарају ћелије штитасте жлезде и када униште довољно ћелија, остаје се без хормона који се надокнађују доживотном терапијом. Тироид формула ће употпунити вашу бригу о здрављу штитасте жлезде. Препоручује се свим особама којима је установљена смањена функција штитне жлезде, како онима који већ узимају супституциону терапију тако и онима којима терапија још није уведена.

Хипертиреоза

Хипертиреоза је повећано лучење хормона Т4 и Т3. Губитак килограма упркос појачаном апетиту, лупање срца, нервоза, несаница, знојење су карактеристични симптоми овог обољења. Осим тога, више хормона лоше утиче на функцију свих мишића, па и срчаног. Хипертиреоза је један од узрока остеопорозе. Лечење се спроводи одређеним лековима.

Дефицит јода

Око 70-80% јода складиштено је у штитастој жлезди. Штитаста жлезда уграђује јод у тироидне хормоне који се затим ослобађају у циркулацију. Недостатак јода је главни узрок увећања штитасте жлезде, а доводи и до појаве цисти и чворова. Јодирање соли спроводи се са циљем спречавања дефицита овог важног микронутријента. Извори јода су још и морски плодови, морске алге, бели лук, шаргарепа, сусам, спанаћ, али и дијететски суплементи.

Kако организму не прија ни повећана ни смањена функција штитасте жлезде, она је прави пример да је кључ у балансу. А тај кључ отвара врата здравијег и квалитетнијег живота.