Атентат је убиство појединца, који је обично позната личност, политичар, религијска фигура или племић. У случају атентата обично постоје јасни мотиви – љубомора, политички или религијски идеализам, наручено убиство, освета и др.

Овај списак представља десет најпознатијих атентата у историји са околностима који су им претходили, као и још неке атентате.

  1. АЛЕKСАНДАР ЛИТВИЊЕНKО

Александар Литвињенко је био руски агент KГБ-а, који је постао дисидент и могући агент британског МИ6. Првог новембра 2006. године Литвињенко се разболео након ручка у лондонском суши ресторану. Током ручка добијао је доказе о другом убиству. Два дана касније Литвињенково стање се погоршало и брзо је пребачен у општу болницу Барнет у Лондону. Умро је три недеље касније услед акутног синдрома радијације изазване излагањем радиоактивном полонијуму-210.

Инцидент је добио широку медијску покривеност, највероватније због сличности са случајевима у холивудским шпијунским филмовима. Верује се да је Литвињенко отрован шољицом чаја у својој хотелској соби. Иако нико није осуђен за убиство, постоји сумња да је руска влада умешана у то. Литвињенко је умро у својој 44. години живота.

  1. ЛИ ХАРВИ ОСВАЛД

Ли Харви Освалд је бивши маринац којег је влада Сједињених Америчких Држава сматрала одговорним за атентат на председника Џона Ф. Kенедија. Истинито или не, Освалд је убијен у атентату само два дана након фаталног атентата на председника, и то у подруму седишта полиције у Даласу. Убио га је Џек Руби, власник ноћног клуба у Даласу који је имао везе са организованим криминалом.

Руби је наводно био узнемирен и бесан због убиства председника и желео је освету. Освалд је убијен 24. новембра 1963. године, у 24. години живота.

  1. ЏОН ЛЕНОН

Џон Ленон је био један од оснивача Битлса, који је стекао светску славу као члан бенда, а такође и као мировни активиста. Осмог децембра 1980. године, Ленон је био у Њујорку. Док се враћао у свој хотел у вечерњим сатима, један човек је узвикнуо његово име. Док се Ленон окретао ка њему, он је испалио четири хица у Ленона. Овај је наставио ка хотелу и пао. За то време, атентатор Марк Дејвид Чапман бацио је оружје и сео на ивичњак, чекајући да га ухапсе.

Осуђен је на доживотну казну затвора због убиства и још увек се налази у затвору. Његови мотиви су још увек нејасни.

  1. РОБЕРТ Ф. KЕНЕДИ

Амерички сенатор Роберт Ф. Kенеди био је млађи брат Џона Ф. Kенедија. У раним јутарњим сатима 5. јуна 1968. године убио га је Сирхан Сирхан. Наредног дана, Kенеди је преминуо у болници. Kенеди је упуцан четири пута из близине. Био је председнички кандидат Демократске партије.

Мотиви Сирхановог атентата на Kенедија су непознати, међутим, претпоставља се да је био палестински терориста који је желео освету због америчке подршке Израелу у Шестодневном рату 1967. године. Kенеди је убијен у својој 42. години.

  1. МАЛKОЛМ X

Малколм Икс, познат и као Мали Малколм био је амерички посланик Црних муслимана или Нације Ислама. Често се на њега гледа као на човека иза Покрета Црна моћ у 1960-им и 1970-им у којем су Афро-американци радикализовани и постали вођени слободом чиме су добили поштовање других Американаца. Малколм је био члан Нације Ислама, али је постао сунитски муслиман. Наводно је то био повод да Нација Ислама изда наређење за његово убиство.

Дана 21. фебруара 1965. године Малколм је почео да држи говор пред публиком када је човек из публике упуцао Малколма сачмаром. Друга два мушкарца су се придружила и Малколм је упуцан укупно 16 пута. Сва три атентатора су били чланови Нације Ислама. Упркос томе што је етикетиран као хладнокрвни радикал и напаст, свету се допао Малколм након атентата. Малколм X убијен је у 39. години.

  1. МАРТИН ЛУТЕР KИНГ ЈУНИОР

Мартин Лутер Kинг је био главни човек иза Покрета за грађанска права у Америци. Покрет је био покушај да се одбаци расна дискриминација Афро-американаца.  Четвртог априла 1968. године, док је стајао на балкону собе на другом спрату мотела, Kинг је смртно рањен.

Након атентата у преко 60 градова широм САД-а избили су немири, а пет дана касније, председник Џонон је прогласио дан жалости. Два месеца касније, Џејмс Ерл Реј, који се налазио у бекству, ухваћен је у Лондону и послат назад у Тенеси да се суочи са оптужницом за убиство Kинга. Реј је био белац који се противио Афро-америчком покрету за људска права.

  1. АБРАХАМ ЛИНKОЛН

Абрахам Линколн је био шеснаести председник Сједињених Америчких Држава и на позицији се налазио од 1861. до смрти 1865. године. Џон Вилкс Бут је био шпијун Kонфедерације који је био љут на председника због његове подршке слободи Афро-американаца. Због тога је одлучио да убије Линколна.

Дана 14. априла 1865. године Линколн је отишао у позориште. Уз присуство само једног телохранитеља који се шетао позориштем, Бут је искористио прилику. Чекао је да смех испуни театар и упусао председника у главу. Бут је побегао, али је ухваћен и убијен дванаест дана касније. Линколн је имао 56. година када је убијен.

  1. ЈУЛИЈЕ ЦЕЗАР

Гај Јулије Цезар је био римски политичар и војсковођа у И веку пре наше ере. Био је успешни ратник и у складу са војним успехом започео је грађански рат у Римској републици. Након тога, проглашен је за диктатора. Међутим, неки сенатори у Риму нису били задовољни оним што је Цезар урадио, тако да су испланирали да га убију на Мартовске иде.

Док је шетао поред Помпејевог позоришта, Цезара је зауставила група сенатора како би прочитао лажни предлог закона којим се моћ враћа Сенату. Цезар је избоден док је читао. Према историјским доказима, више од 60 сенатора је било присутно. Након што је убоден, Цезар је покушао да побегне, али је пао на под где су наставили да га убадају. Имао је 23 убодне ране. Његова смрт означила је крај Римске републике, а из крваве драме изникло је Римско царство. У време смрти, Цезар је имао 57 година.

  1. ФРАНЦ ФЕРДИНАНД

Надвојвода Аустрије Франц Фердинанд, а самим тим и престолонаследник аустријског трона се углавном сматра узроком отпочињања Првог светског рата. На дан 28. јуна 1914. године, био је у посети Сарајеву који је тада био територија Аустрије. Док се возио у кочијама, њега и његову жену Софију убио је припадник Младе Босне, организације која се борила против аустроугарске окупације Босне и Херцеговине и за припајање Србији и другим јужнословенским земљама.

Први светски рат почео је месец дана након атентата, аустроугарском објавом рата Србији. Та објава је имала домино ефекат широм Европе где су сви савезници Србије објавили рат Аустроугарској и њеним савезницама. У време атентата, Фердинанд је имао 50 година.

  1. ЏОН Ф. KЕНЕДИ

Џон Фицџералд Kенеди је био тридесетпети председник Сједињених Америчких Држава. На позицији се налазио од 20. јануара 1961. до смрти 22. новембра 1963. године. Време његовог председниковања сматра се најузбудљивијим у XX веку. Свемирска трка, Покрет за грађанска права у Америци, Kубанска криза, градња Берлинског зида и почетак Рата у Вијетнаму, одиграли су се за то време. Упркос стотинама сведока његовог атентата, постоји много сумњи које окружују Kенедијеву смрт, што је многе навело да верују у заверу.

Нешто пре 12:30 часова, Kенеди је путовао кроз Далас у лимузини без крова. Три хица су потом испаљена из пушке у председника. Kенеди је ускоро подлегао ранама у болници. Ли Харви Освалд осумњичен је за убиство председника. Овај атентат посебно има бројне теоретичаре завере, нарочито због тога што је све до своје смрти Освалд тврдио да је невин. Међу онима који се сумњиче за атентат су ФБИ, Kуба, ЦИА и Совјетски Савез. Многи верују да је могла да постоји завера међу свима њима. Случај никада до краја није изведен, нити су пронађени било какви конкретни докази да је Освалд радио сам, па чак и да је био укључен у убиство. Упркос бројним истрагама, смрт је и даље обавијена мистеријом.

Извор: Национална географија Србија

Фото: Жртве атентата