Легендарни певач народне музике погинуо је на данашњи дан пре тачно годину дана у трагичној несрећи у Билефелду у Немачкој, а сахрањен је у Београду, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Чувени Шабан није био познат и популаран само у Србији, већ и у целом региону, где има мноштво поштовалаца своје музике. За њега се засигурно може рећи да је један од ретких извођача ког поштују и признају сви, било да су поклоници народних нота или не, а само неки од његових антологијских хитова јесу „Био сам пијанац“, „Дођи да остаримо заједно“, „С намером дођох у велики град“, „Ако ме тражиш“, „Да немаш другога“, „Дајем ти све“, „Драга моја“, „Хајде моја вило“, „Издржи мој бол“…

Готово свака његова песма одмах би постајала хит, а по њима ће га засигурно памтити како старије, тако и млађе генерације, будући да је својим стваралаштвом оставио неизбрисив траг на регионалној музичкој сцени.

Мало је познато да је Шаулић завршио само основну школу, што га ипак није спречило да постане познат, признат и успешан.

Рођен је 6.9.1951. године у Шапцу, а са 18 година преселио се у Београд. Није одувек желео да буде певач – као младић маштао је о томе да постане фудбалер, будући да је за фудбал био изразито надарен, о чему сведочи и чињеница да је добио позив да пређе у бугарски клуб „Левски“. Поред фудбала тренирао је и бокс, бележио је сјајне резултате, али је његов живот кренуо у сасвим другом смеру.

Детињство му није било лако – као дете је живео скромно и без сталних прихода. Очувала га је сестра, док су му родитељи радили, продавали лутрију и играчке. Доста је времена током детињства провео у Бјељини, будући да је оданде његова мајка Илдуза Деминовић. Када је напунио 18, спаковао је кофере и преселио се у Београд.

Главни „кривац“ за Шабанове прве кораке у свету музике јесте његов стриц Алија, који је препознао његов таленат и позвао га да пева у кафани у коју је он често ишао. Тада млад, неискусан Шабан, као од шале напунио је кафану, што је био његов први већи успех и јасан показатељ да је пред њим блистава каријера. Почео је редовно да наступа, а после неког времена приметио га је Верољуб Јовановић који је свирао прву виолину у оркестру Будимира Буце Јовановића. Препознао је његов таленат и одлучио да му се максимално посвети и учи га певању. Управо је он 1969. године написао Шабанову прву песму „Дајте ми утјеху“, која брзо постаје велики хит, а те године Шабан издаје и свој први албум…

Извор: Вечерње новости