Kолико вас је пута назив оглашеног слободног радног места, да не кажемо „позиције“ одвратио од конкурисања, само зато што нисте ни знали шта тај посао заправо представља?

Kада конкуришете за неки посао, осим примарних ставки које мора да садржи биографија, последњих неколико година све више се траже различите вештине. Такође, неопходно је знати шта се крије иза појединих назива послова који се нуде на тржишту.

Свима који су без сталног запослења уопште није лако. У мору неплаћених рачуна, одбијања за посао док мора да се води рачуна о породици, сваки дан се тоне све дубље у депресију. У тим тренуцима особа пристаје на било какав посао, само да је плаћен. Ништа се не бира, очајање је велико и пристаје се на било шта.

Иако се последњих неколико година појавило мноштво нових занимања, као и чињеница да се њихови називи на појединим конкурсима, углавном могу „наћи“ на енглеском језику, многи ће се залетети не размишљајући пре свега шта се заправо тражи. Важно је само да добро „звучи“, а пре свега да је добро плаћено.

У времену када је релативно мало послова на тржишту, поједини сајтови нуде прегршт интересантних занимања, за која нам, између осталог, требају посебне вештине (енг. скиллс), нарочито кад имају изузетно „звучан“ назив. Шта се, заправо, крије иза тих послова, као и шта ће кандидат радити, уколико га приме у фирму?

Тражење посла по принципу „пешачења“, чини се да је одавно изашло из моде, превасходно из разлога што већина људи поседује рачунар и интернет конекцију, те је у сваком случају лакше сместити се у удобну столицу и сурфовати у потрази за што бољим послом.

С друге стране, ту је и Национална служба за запошљавање, која нуди одређена занимања, али кандидату се можда не свиђа понуда или тренутно не задовољава критеријуме који се траже.

Након што особа која тражи посао, уредно оплемени и среди свој ЦВ. У мору различитих понуда, кандидат наилази на свакојака занимања, те ако не зна енглески језик, биће у недоумци шта се заправо тражи.

Постоје ситуације да, чак и када изврсно познаје енглески језик, прође конкурс и оде на разговор за посао, буде затечен, јер то баш и није оно што је очекивао, као и да је мислио да ће, у најмању руку, бити неки шеф или пословођа. Постоје ли таква занимања још увек и ако постоје, зашто се више тако не зову?

Уколико конкуришете за занимање Маинтенанце оф qуалитy манагемент сyстем доцументс, а притом сте убеђени да ћете, у најмању руку бити један од главних људи у фирми или бар неком сектору, бићете разочарани када сазнате да се иза овог назива крије, ни мање ни више него – архиватор.

Напољу плус 40, а у фрижидеру продавнице нема воде у фрижидерима. Или још горе – нема хладног пива?! Ако сте мерцхандисер то значи да немате појма и треба вас отпустити. Јер, овај рогобатни назив не означава ништа друго него младог, амбициозног човека који свакодневно трчи трку за своју фирму против конкуренције како би њихов производ био увек доступан и адекватно изложен пред купца. Дакле, не треба вам диплома Kембриџа. Треба вам возачка дозвола и амбиција да обиђете дневно више десетина продавница, а да у њима будете добар домаћин – да се постарате да има свега и да све изгледа лепо. Осим онога што нуди конкуренција. Kоја опет има свог мерцхандисер-а.

У потрази за добрим послом, може вам се посрећити оног тренутка када почнете да радите као Фиелд сервице цоординатор, јер ћете ипак бити шеф, али радницима на терену. Што не значи да морате нон-стоп да пешачите, јер сте примљени на ово радно место као неко ко поседује возачку дозволу, а ауто ће вам позајмити фирма, ако има поверења у вас.

Што се тиче занимања која захтевају рад са новцем, макар и индиректно, увек привлаче велику пажњу, нарочито ако је кандидат већ дуго без посла, а самим тим и без пара. Док родитељи плаћају рачуне, стиже понуда за радно место Финанце цоммерциал суппорт аналyст, на које кандидат пристаје одмах, али кад оде на разговор за посао од њега се тражи само знање програма Еxцел, јер ће искључво правити табеле свом претпостављеном.

Стара изрека каже да је „муштерија увек у праву“. А уколико на нечијој визитки пише „Kеy аццоунт манагер“ онда је тај или та добили „златну коку“ фирме у којој ради и задужење да та муштерија не само буде у праву, него задовољна. Да не кажемо задовољена. Дакле, овај рогобатни назив у слободном преводу значи менаџера за најважније, кључне купце. Ваш задатак је да разумете потребе тог купца, да им се прилагодите, да их испуните и да пратите „повратне информације“ након испуњења, у овој случају – продаје. А на основу свега тога да им и предлажете неке нове производе који могу да њима побољшају пословање, а вама продају.

Дакле, морате да имате искуства у продаји, да имате „жваку“, да сте пријатни, да знате да амортизујете када је неко нешто забрљао, а исто тако да не полетите када план буде вишеструко остварен. Kључна реч – амбиција. А оглас на енглеском, који нико нигде и не помиње.

Kако је постало свепопуларно бављење хуманираним радом, што због осећаја друштвене одговорности према онима који имају мање од нас, то због популизма, биће занимљиво радити као Фундраисинг манагер. То радно место захтева од кандидата способност у проналажењу новчаних средстава, тј. да буде нешто налик Робину Худу 21. века.

На сајтовима који нуде различите послове, иза којих се крију углавном стране фирме са представништвима у нашој земљи, може се наћи мноштво понуда за ускопрофилисане послове, који имају везе са ИТ технологијама. Онима који су завршили неку од високих стручних школа или факултета везаних за ИТ, вешто руководе терминима при пронажењу посла, а за понеку непознаницу, консултују колегу или пријатеља из струке.

Било како било, пре него што кандидат пошаље ЦВ и конкурише за било које радно место, мора перфектно да зна стране речи и изразе, али и да се на све могуће начине распита шта ће евентуално радити ако га приме на одређено радно место, уколико му је важно чиме ће се бавити. Мало је оних којима није важно шта ће радити, битно да се колико-толико зарађује не би ли се преживело.

Сва поменута занимања у овом тексту заиста лепо звуче, као и мноштво других, али је исто тако важно шта ћете радити, какво ће радно време бити, да ли се ради и викендом, имате ли какав бенефит, годишњи одмор, топли оброк, паузу за ручак, а поврх свега, лични доходак.