Izvor: N1/фото: РТВ „Бисер“

Док су у Србији на снази најстроже могуће мере за сузбијање коронавируса, верници Српске православне цркве и даље ће бити причешћивани на уобичајен начин – истом кашиком. Kако су за Н1 рекли пароси који нису имали благослов да говоре пред камерама, по канону било које цркве на свету – па и Српске православне цркве – право на причест и то по традиционалном ритуалу, верницима у посту се не сме ускратити. Чак ни у време пандемије. Епидемиолог Зоран Радовановић упозорава да је то опасно.

Оно што смо прошле недеље видели у Новом Саду није ништа необично, каже владика Иринеј Буловић. Тако је служено и широм Србије. Епископ бачки појашњава да се лишавање верника причешћења не разматра у Цркви ни као теоретска могућност.

„Од причешћа се за две хиљаде година никад нико није заразио, па ни свештеници који су причешћивали губавце, туберкулозне и друге оболеле од тада неизлечивих заразних болести“, каже Епископ бачки Иринеј.

Иако су многи верници одустали од причести, у недељу ће после служења и молитве на отвореном, свакако бити и оних који ће то тражити од свештеника.

„Нас све Бог штити и уз нас је вернике“, рекла је једна верница.

Н1: Дакле, мислите да је причешће у реду?

„Да, мислим.“

Епидемиолог Зоран Радовановић упозорава да је овакво размишљање неодговорно, и да држава мора да спроведе закон, уместо благе форме препоруке Цркви.

„Kао грађанину, мени је цивилизацијски несхватљиво да у 21. веку сви љубе у исти предмет и сви једу из исте кашике. Kао епидемиолог, морам да упозорим да је то опасно. Опасно, јер се тако преноси од жвала до туберкулозе. Јесте тачно да сребро као и сваки метал има олигодинамско дејство, па бактерије краће живе на њој него на пластици. Али, за вирусе то није случај“, каже Радовановић.

Осим у причешћу, Српска православна црква се у осталим мерама придржава правила која је увела Влада. Број верника који могу ући истовремено у цркву ограничен је на троје, ако су у њој већ присутни свештеник и црквењак.

Молитве, уколико се одржавају унутар цркве, биће без верника који ће моћи да их прате од куће путем Телевизије Храм или видео линком. Чак је испред улаза у Саборну цркву постављен и упијач са хлором. Тако да ципеле верника сигурно неће пренети вирус.