Kako se granice polako otvaraju, pa smo i među prvim državama čijim će turistima Grčka da dozvoli ulazak u zemlju, mnogi građani Srbije odlučiće se za letovanje u svom gradu. Umesto odlaska na more, zbog pandemije građani će vreme više provoditi na gradskim bazenima.

Foto: Pixabay

Prateći mere nadležnih institucija i stručnih službi, mnoge uprave bazena ističu da je voda u bazenima najmanje rizična zbog prisustva hlora, te je širenje virusa putem vode najmanje verovatno.

Iako je ova činjenica ohrabrujuća, Institut Batut je izdao mere za bazene i spa i wellness centre kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Zaposleni i korisnici spa & wellness centara moraju biti bez simptoma koji ukazuju na COVID-19 (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa).

Održavanje međusobne fizičke udaljenosti u svim prostorijama objekta, kao i u vodi bazena, od najmanje dva metra u svim pravcima. Broj osoba kojima je dozvoljen boravak u bazenu, u prostoru oko bazena i u spazoni izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti. Ne preporučuje se okupljanje i zadržavanje u većim grupama.

Preporučuje se nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu, osim u prostoru oko bazena, u bazenima i u spa zoni jer se u vlažnoj sredini maska brzo ovlaži i nema zaštitnu ulogu. Zato je tokom boravka pored bazena, u bazenima i u spa zoni posebno važno održavati preporučenu fizičku udaljenost od najmanje dva metra u svim pravcima.

Rukavice se preporučuju zaposlenimau obavljanju poslova pri kojima su se i ranije koristile, dok korisnici ovih objekata trebapojačati higijenu ruku i ličnu higijenu: učestalo pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi uz završnu dezinfekciju, obavezno korišćenje toaleta pre korišćenja bazena, obavezno tuširanje pre ulaska i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje postavljenih dezobarijera pre ulaska u bazen, nošenje kape.