Извор: Бета

Новинарска и медијска удружења подсетила су колеге да објављивање података из здравствених картона особа о којима се извештава није у складу с професионалним стандардима, Kодексом новинара Србије, али ни са законима о заштити података о личности, о правима пацијената и о здравственој заштити.

Kако се у саопштењу истиче, сви ти документи прописују да здравствени статус и болести од којих неко болује спадају у домен приватности и не смеју бити објављени без изричитог пристанка особе о којој је реч.

„Једини изузеци су ситуације у којима нечији здравствени статус може да утиче на безбедност, здравствени и сваки други интегритет грађана и грађанки“, наводи се у саопштењу за јавност.

Додаје се да је објављивање детаља о стању пацијената који су оболели и преминули од ковид-19 посебно проблематично, јер се тиме крши не само право на достојанство преминулих, већ утиче и на приватност њихових породица.

„Подаци о здравственом статусу јавних личности, објављују се такође уз њихов експлицитни пристанак, без спекулација и уласка у домен интиме“, истиче се у саопштењу.

Додаје се да чињеница да државни функционери и чланови лекарских тимова повремено јавно саопштавају податке о здравственом статусу преминулих, не ослобађа новинаре од одговорности за поштовање професионалних норми.

„Новинарска и медијска удружења позивају новинаре и медије да у тренуцима велике напетости у друштву, још пажљивије него иначе процењују последице свог деловања на појединце и њихове најближе, не заборављајући притом да би требало да раде само и једино у јавном интересу“, наводи се у саопштењу.

Саопштење су потписали Асоцијација онлајн медија, Асоцијација медија, Асоцијација независних електронских медија, Асоцијација локалних независних медија Локал прес, Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине.