Sindikat muzičkih umetnika javno apeluje na sve nadležne institucije da hitno reaguju i preduzmu neophodne mere da se reši dramatična finansijska situacija Zadužbine Ilije M. Кolarca.

Vikipedija

Iako Zadužbina ima jasno zakonom definisan poseban status, neadekvatan način (projektnog) finansiranja je stvorio brojne probleme u radu koji su posebno pogoršani prestankom rada zbog pandemije. Neophodno je što pre adekvatnije reagovati jer je to u ovom trenutku postalo pitanje njenog opstanka i daljeg rada.

Zadužbina Ilije M. Кolarca je institucija od najvećeg značaja za muzičku umetnost i višestruko značajnu kulturno obrazovnu misiju, nedopustivo je da se dozvoli njeno potencijalno gašenje. Gašenjem Zadužbine bi došlo i do zatvaranja jedine prave koncertne scene čime se direktno ugrožavaju ne samo muzičari, već i radnici u kulturi iz drugih sfera umetnosti.

Sindikat muzičkih umetnika zastupa svoje članove u šest ustanova kulture i jednoj medijskoj kući : Muzičkoj produkciji RTS (hor, orkestar, džez orkestar, simfonijski orkestar), Narodnom pozorištu, Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu na Terazijama, Ansamblu ”Кolo”, Beogradskoj filharmoniji i Niškom simfonijskom orkestru. Od nabrojanih nema ansambla koji nije nastupao na sceni “Кolarca”, stoga je potpuno jasno koji je njen značaj za kulturno nasleđe.

Sindikat muzičih umetnika najsnažnije apeluje na Vladu Srbije, Ministarstvo kulture i Grad Beograd da se hitno nađe dugotrajno i održivo rešenje u cilju opstanka i nastavka sa radom ove institucije od ogromnog državnog i kulturno obrazovnog značaja.

U Kolarčevoj zadužbini inače je otakazano ili odloženo 160 programa zbog pandemije korona virusa, preneo je početkom jula portal Nova S.

Podsećanja radi, o finasiranju Kolarca govorilo se i pre tri godine, kada se takođe apelovalo da se nađe održivo rešenje za finansiranje.

Tada je donet Zakon o zadužbinama i fondacijama gde su te institucije  definisane kao nevladine organizacije, po kome one više nisu bile ni u čijoj nadležnosti.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: SMU