Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић позвала је градове и општине да искористе нову подршку државе и пријаве се на јавни конкурс за суфинансирање пројеката којима је циљ очување и заштита земљишта као природног ресурсa.

Foto: RTV Biser

– Путем овог конкурса, подржаћемо пројекте који ће, по реализацији, поправити квалитет земљишта, чиме се директно утиче и на квалитет животне средине. На овај начин, дајемо могућност за трајни опоравак и очување деградираног земљишта. Дужност и друштвена обавеза свих нас јесте да бринемо о земљи, да чувамо природу, да генерацијама које долазе оставимо боље окружење и том послу смо потпуно посвећени. Oвај конкурс је добра прилика за локалне самоуправе и зато их позивам да је искористе – рекла је Вујовић.

Вујовић је објаснила да ће Министарство на чијем је челу, суфинансирати до 80 одсто укупних средстава потребних за реализацију пројекта за очување и заштиту земљишта. Јавни позив ће, према њеним речима, трајати укупно 20 дана.

– Дали смо кратке рокове, баш као и приликом расписивања конкурса за замену дотрајалих котларница, индивидуалних ложишта и пошумљавања, јер животна средина не може да чека. Циљ нам је да подстакнемо локалне самоуправе да што пре уђу у процедуру и да, уз подршку државе, што пре реализују пројекте. Очекујем да ће, као и на претходним конкурсима, показати брзину и одговорност, а ми смо ту да подржимо све добре идеје које имају перспективу да мењају еколошку слику Србије на боље – поручила је министарка.

Извор: ekologija.gov.rs