Паметна рукавица за слепе представљена је у Савезу слепих и слабовидих у Пожаревцу. Рукавица препознаје боје и новчанице, а старатељи ће моћи помоћу апликације да прате кретање слепе особе.

Овај уређај ће им помоћи у оријентацији у простору, препознавању и изговарању боја, а њихови старатељи и пријатељи моћи će да прате кретање слепе особе помоћу апликације на телефону.

Рукавицу је развио домаћи стартап „Anora“ који je презентоваo предности овог иновативног мултифункционалног уређаја за слепе и слабовиде особе у Савезу Слепих у Пожаревцу. Ова компанија је са Савезом Слепих Србије потписала уговор, тако да се очекује да се овај производ презентује широм Србије.

Сувласник „Anora Technology“ Игор Сужњевић и његов пријатељ Никола Kрстић су радили на овом пројекту претходне две и по године. Још увек се ради на усавршавању овог иновативног производа и ускоро се очекује и финална верзија мултифункционалне рукавице. Сужњевић истиче да се рукавица може користити у комбинацији са белим штапом, па ће бити велико олакшање за слепе и слабовиде у самосталном и безбедном кретању.

Цена овог уређаја ће бити 45.000 динара или око 380 еура и циљ је да што више слепих и слабовидих добије ову рукавицу бесплатно. Град Пожаревац ће помоћи одређеним средствима из буџета.

Kада се стави на руку, рукавица се укључи, као и сет сензора, који омогућава рукавици да прикупља информације из околине. Од функција поседује оријентацију, препознавање боја, детекцију интензитета светлости, изговарање датума и сата.

Систем функционише тако што се рукавица и мобилни телефон повезују преко апликације, односно преко блутута и онда се кроз захтеве, који се шаљу уз помоћ рукавице, добијају жељени одговори који се односе на време, боје и слично.

Функције које су слепим особама потребне и које рукавица треба да поседује су препознавање новчаница, помоћ при сипању течности из суда у суд, а саставни део рукавице требало би да постане и звучник за емитовање порука које су намењене кориснику.

Божидар Бојковић, председник Савеза Слепих и слабовидих Пожаревац каже да ће ово иновативно помагало у много чему олашкати живот и рад слепих и слабовидих особа и нада се да ће презентација рукавице помоћи будућим корисницима да се упознају са предностима овог мултифункционалног помагала.

Извор: Савез слепих и слабових Пожаревац