Џони Вајсмилер, право име Петер Јохан Вајсмилер рођен је 2. јуна 1904. у Међи (Житиште) био је амерички спортиста и глумац немачко-јеврејског порекла

Чувени пливач и холивудски глумац Џони Вајсмилер, најпознатији је по улози Тарзана којег је тумачио у чак 12 филмова.

Џони Вајсмилер, легендарни Тарзан и петоструки олимпијски првак у пливању,по једној верзији рођен је у Румунији у селу Фрајдорф код Темишвара. Међутим по другој, много вероватнијој , место његовог рођења је банатско село Међа, у општини Житиште (у Србији) у близини српско-румунске границе. Међа, која се тада звала Пардањ, ближа је Темишвару него Зрењанину, па мора да су Румуни ту нашли повод да Тарзана присвоје.

Његови отац и мајка били су Јевреји. Банат је тада био у саставу Аустроугарског царства, а због насилне мађаризације становништва, у књиге је морао да буде уписан као Јанош. Сиромаштво и тешки услови живота одвели су породицу Вајсмилер у потрази за срећом преко океана, до САД, када је Џони био седмомесечна беба.

Џони Вајсмилер ушао је у историју пливачког спорта са 18 година (1922), када је оборио рекорд на 100 метара слободним стилом. Титулу олимпијског шампиона у овој дисциплини узео је две године касније у Паризу, где је освојио и злато на 400, као и у штафети 4 x 200 метара, а на играма у Паризу се окушао и у ватерполу и освојио бронзану медаљу као члан ватерполо тима САД. Четири године касније, 1928. године на Олимпијским играма у Амстердаму, Џони Вајсмилер је освојио још две златне медаље (100 метара слободно и 4 x 200 метара слободно). Победио је 52 пута на националним шампионатима и поставио 67 светских рекорда и први је човек који је препливао сто метара слободним стилом за мање од шездесет секунди .

На филму је дебитовао 1932. године у остварењу “Тарзан човек мајмун” и преко ноћи је постао велика звезда. У првих шест филмова из овог серијала, партнерка му је била Морин О’Саливен и чувена шимпанза Чита. Вајсмилер је Тарзана глумио у 12 остварења, а појавио се у још двадесетак филмова.

Џони Вајсмилер преминуо је 20. јануара 1984. године у Акапулку у Мексику где је и сахрањен. Џонијева последња жеља је била да се током сахране три пута пусти познати Тарзанов поклич.

Један део породице Вајсмилер остао је да живи у Србији, па се тако и даље могу пронаћи рођаци чувеног пливача и глумца у нашој земљи. У његову част у Зрењанину се од 2014. године одржава и трка даљинско-маратонског пливања „Трофеј Џонија Вајсмилера“.