Национални дан борбе против лимфома, успостављен пре три године,заједничком иницијативом Српске лимфомске групе, струковног удружења и Удружења оболелих од лимфома Липа и обележава се сваког 24. марта. Ове године дочекује се у ванредној ситуацији, са претњом коју са собом носи коронавирус.

Удружење оболелих од лимфома ЛИПА, пратећи савете струке и хематолога жели да истакне да све особе које имају хроничне лимфопролиферативне болести, као што су лимфоми и хронична лимфоцитна леукемија припадају ризичној групи пацијената. Тај ризик је виши уколико је лечење у току или је завршено у последња три месеца, наводи се у саопштењу Удружења Липа.

Тај ризик се додатно повећава, истичу, ако особа има и друге хроничне болести (нпр дијабетес, кардиоваскуларне болести, плућне болести), истичу у Удружењу.

– У кризној ситуацији са којом смо тренутно суочени, најважније је да се пацијенти стриктно и једино придржавају савета лекара који ће проценити одређене модификације терапије од случаја до случаја узимајући у обзир процену ризика и бенефита, избегавају све ситуације могуће експозиције Цовид-19 и редовно одржавају хигијену – поручују из Удружења Липа.

– Посебно желимо да се осврнемо на хроничну лимфоцитну леукемију, која је најчешће хематолошко малигно обољење код одраслих и примарно се сматра обољењем старијег животног доба, односно највећи број пацијената је старији од 65 година. Процењује се да у Европи број оболелих износи око 4.9 случаја на 100.000 становника, што јој даје статус ретке болести. Србија се по броју пацијената уклапа у ову статистику, број новодијагностикованих на годишњем нивоу је око 340 пацијената, а број пацијената са ХЛЛ-ом у Србији је нешто мањи од 2000 – наводи се у саопштењу Удружења.

У раним стадијумима болести већина болесника нема значајне симптоме, те се врло често болест открије сасвим случајно, обичном анализом крви.

Kако објашњавају, постоји група болесника која нема симптоме или компликације и не захтева лечење, већ редовно праћење од стране хематолога, док код болесника са агресивном формом болести, која се карактерише брзом прогресијом неопходно је одмах кренути са лечењем. Стандард лечења зависи од година болесника, коморбидитета, параметара ризика и расположивих медикамената.

 

Извор: ekapija

Фото: Pixabay