Vesti

Petrovac na Mlavi: Podrška programu dobrovoljnog davanja krvi

Petrovac na Mlavi: Podrška programu dobrovoljnog davanja krvi

Zbog velikog broja obolelih, onlajn nastave u srednjim školama i mera koje suzbijaju potrebu kretanja građana, rezerve krvi su na niskom nivou. Ministarstvo zdravlja, Crveni krst Srbije, Stalna konferencija gradova i opština i Opština Petrovac na Mlavi upućuju apel za podršku programu dobrovoljnog davanja krvi.

petrovacnamlavi.rs

Krv i krvne komponente potrebne su svakodnevno onkološkim, hematološkim i pacijentima sa hitnim stanjima. Ovlašćene transfuzijske ustanove  i Crveni krst sprovode akcije dobrovoljnog davanja krvi koje su preduslov  da sistem zdravstvene zaštite funkcioniše,  shodno Zakonu o transfuzijskoj medicini RS   i Zakonu o Crvenom krstu RS .   Akcije dobrovoljnog davanja krvi sprovode ovlašćene transfuzijske ustanove i Crveni krst poštujući sve epidemiološke mere prevencije zaraze. Apelujemo i na poslodavce da omoguće svojim zaposlenima da daju krv jer je reč o opštem javnom interesu. Aktuelne kriterijume za dobrovoljno davanje krvi koje uključuju vakcinaciju i druge važne informacije možete pronaći na vebsajtu Crvenog krsta Srbije www.redcross.org.rs i na vebsajtovima ovlašćenih transfuzijskih ustanova.

Ovom prilikom obaveštavamo građane da će se u sredu 21.04.2021. godine od 09-14 časova organizovati dobrovoljno davanje krvi u centru Petrovca na Mlavi, u transfuziomobilu Crvenog krsta.

Pozivamo Vas da date krv i spasite nečiji život!

Izvor: petrovacnamlavi.rs

O autoru