Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan posvećen prenosu moštiju Svetog Ignjatija Bogonosca.

Saborna Crkva 05

Foto: RTV Biser

Danas se ne rade teški poslovi, a žene koje treba da izbegavaju predenje, tkanje i  šivenje.

Sveti Ignjatije smatra zaštitnikom pravednika i onih koji stradaju zbog svojih ubeđenja i zato što su različiti od drugih. Prema hrišćanskoj tradiciji veruje se da se Ignjatije Bogonosac javljao više puta iz raja i činio čuda pomažući i danas svakome ko ga priziva u pomoć ovom molitvom:

Svetog Ignjatija obeležavamo 2. januara, a danas se obeležava prenos njegovih časnih moštiju iz Rima, gde je umro mučeničkom smrću, u Antiohiju, gde je ranije bio arhijerej.

Ovaj svetitelj je u crkvi i narodu poznatiji pod imenom Ignjatije Bogonosac. Tako je prozvan zato što ga je, prema predanju, kao maloga, Isus držao u rukama, kao i zbog toga što je uvek „nosio Boga“ u srcu i mislima.

Bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova i episkop u Antiohiji. Dok je bio na ovoj funkciji ulagao je mnogo truda i napora u širenju hrišćanstva. Prvi je uveo antifonski način pojanja u crkvi – pevanje sa dve pevnice tako da, kad pojanje na jednoj strani prestane, na drugoj počinje.

Kako se Ignjatije još za života pročuo kao sveti čovek, vest o njemu i njegovom radu je stigla i do rimskog cara Trajana. On je svetitelja pozvao u Rim kako bi bio proglašen za senatora, ali tek ako prinese žrtvu mnogobožačkim idolima.

Pošto nije prihvatio carev predlog Ignjatije je okovan i bačen lavovima koji su ga rastrgli i pojeli 107. godine, ostavivši samo nekoliko većih kostiju i srce.