Žalbe roditelja učenika osmog razreda osnovne škole na rezultate završnog ispita, koje nisu mogle biti podnete do danas, mogu se podneti i danas, od 9.00 do 12.00 časova, elektronskom putem.

Žalbe treba podneti na mejl: drugostepenakomisija@prigovor.mpn.gov.rs ili posredno preko matične škole, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Preliminarni rezultati završnog ispita su objavljeni 23. juna na sajtu zios.mpn.gov.rs.

Ministarstvo je u saopštenju napisalo da je ove godine prvi put primenjen „inoviran i digitalizovan završni ispit“, i da je „došlo do sporadičnih, tehničkih grešaka, koje su usporile proces integracije testa i ID obrazaca, pa samim tim i vidljivost manjeg broja pojedinih testova kod oko 300 učenika, koji nisu mogli da se žale u predviđenom roku“.

Ministarstvo je nabrojalo da su „najčešće greške“ bile: „nepoklapanje ID obrasca učenika sa odgovarajućim testom, dostavljen primerak ID obrasca za učenika, a ne primerak za školu, nedostatak ID nalepnice na testu, ID nalepnica zalepljena ukrivo ili van predviđenog okvira, nepopunjavanje ličnih podataka na ID obrascu, ista ID nalepnica zalepljena kod dva učenika“.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da od ukupno oko 66.955 učenika osmog razreda, koji su polagali završni ispit, jedan od tri testa nije moglo da vidi manje od 300 učenika.

„Nijedan test nije izgubljen i svi ti testovi će ručno biti obrađeni i danas objavljeni kako bi učenici imali iste uslove za eventualnu žalbu“, poručilo je Ministarstvo.

Komisija za sprovođenje završnog ispita za školsku 2019/2020. godinu je zato donela „Odluku o izmeni Kalendara aktivnosti za sprovođenje završnog ispita i upisa u srednju školu“, navelo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Autor: N1