Председница Одбора за заштиту животне средине Америчке привредне коморе Андреа Радоњић изјавила је да треба сагледати целу економску ситуацију Србије и видети да ли је спремна за депозит систем који постоји у другим земљама.

Она је то изјавила за Тањуг коментаришући Нацрт измена и допуна закона о амбалажи и амбалажном отпаду који је ушао у процедуру јавне расправе 3. марта и који предвиђа увођење депозит система којим се количина сакупљеног амбалажног отпада може повећати и до 90%.

„Депозит као такав је најскупљи и он доноси добре резултате, али ако погледамо ситуацију у Србији имамо 70% мале трговине, а само 30% модерне трговине. Поставља се питање како ће се стварно сакупљати тај отпад, које су то врсте материјала, који су сакупљачки центри, колико ће то коштати“, рекла је Радоњићева.

Према њеним речима, индустрија сматра да треба урадити озбиљну економску анализу и сагледати цело стање Србије каква јесте и видети шта је заиста најбоље решење за Србију у вези са сакупљањем отпада.

Kако је навела, треба радити и на подизању свести грађана, али је додала и да је то рад не само свих министарстава, већ и оператера.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay