Predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Američke privredne komore Andrea Radonjić izjavila je da treba sagledati celu ekonomsku situaciju Srbije i videti da li je spremna za depozit sistem koji postoji u drugim zemljama.

Ona je to izjavila za Tanjug komentarišući Nacrt izmena i dopuna zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je ušao u proceduru javne rasprave 3. marta i koji predviđa uvođenje depozit sistema kojim se količina sakupljenog ambalažnog otpada može povećati i do 90%.

„Depozit kao takav je najskuplji i on donosi dobre rezultate, ali ako pogledamo situaciju u Srbiji imamo 70% male trgovine, a samo 30% moderne trgovine. Postavlja se pitanje kako će se stvarno sakupljati taj otpad, koje su to vrste materijala, koji su sakupljački centri, koliko će to koštati“, rekla je Radonjićeva.

Prema njenim rečima, industrija smatra da treba uraditi ozbiljnu ekonomsku analizu i sagledati celo stanje Srbije kakva jeste i videti šta je zaista najbolje rešenje za Srbiju u vezi sa sakupljanjem otpada.

Kako je navela, treba raditi i na podizanju svesti građana, ali je dodala i da je to rad ne samo svih ministarstava, već i operatera.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay