Vezivanje pertli predstavlja jednu od prvih veština koje bi jedan školarac trebalo da savlada ali u praksi to ne polazi baš svakom za rukom. To odjednom postaje noćna mora, prvo za dete onda za roditelje ali ponekad i za nastavnike koji pokušavaju da reše problem.

Ideja za ovo takmičenje dobijena je na osnovu jednog istraživanja kod učenika I i II razreda koja je pokazala da preko 80% dece nije umelo da veže svoje pertle pa su pribegavali alternativnom rešenju, korišćenju obuće sa čičkom ne nameravajući da se uhvate u koštac sa problemom i nemajići želju da savladaju jednu od osnovnih životnih veština.

Svesni činjenice da se u društvu (vršnjačkoj grupi) najbrže i najbolje rešavaju problemi osmislili su takmičenje u brzom vezivanju pertli za učenike I i II razreda.

Za 4 godine primene ovakvog takmičenja u preko 20 osnovnih škola širom Srbuje u kojima rade SCOUT RANGER sekcije, dobijeni su neverovatni podaci. Sva deca su naučila da vezuju pertle. Poučeni tim iskustvom, Trening centar „KOCEVSKI“ i Savez izviđača Novog Sada, kao idejni tvorci ideje, nameravaju da Ministaratvu prosvete RS predlože realizaciju školskog takmičenja (Šampionata) u brzom vezivanju pertli kako bi svaka škola bila u prilici da svojim učenicima pruži priliku da ovladaju ovom veštinom i dobiju svog ŠAMPIONA u BRZOM VEZIVANJU PERTLI.

Prijave za učesnike Završnog takmičenja trebaju biti poslate na obrascu Prijave učesnika koja je sastavni deo ovog elaborata i trebala bi da bude dostavljena organizatoru najkasnije do 15.06.2020. na mail: treningcentarkocevski@gmail.com Odgovore na sva piitanja i dileme možete dobiti kod organizatora na telefone 021 6337067, 061 2890030 ili 060 6062562 kao i na gore pomenutti mail.