Turistička organizacija opštine Veliko Gradište predstavila je bogatu turističku ponudu na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, održanom od 20. do 23. februara. Posetioci sajma imali su priliku da se, na štandu ove opštine, upoznaju sa njenim, kako prirodnim, tako i kulturnim potencijalima.

Veliko Gradište je moderna turistička destinacija gde svako može da nađe svoje mesto, bilo da je u pitanju odmor, dobra zabava, sport, uživanje u prirodi ili poseta kulturno-istorijskim spomenicima. Akcenat je ove godine stavljen na Ramsku tvrđavu, obnovljenu sredstvima Turske agencija za razvoj i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Na štandu Turističke organizacije, u petak 21. februara, održana je multimedijalna prezentacija turističke ponude opštine Veliko Gradište i tom prilikom istaknut je značaj geografskog položaja same opštine, prirodna bogatstva i veliko interesovanje investitora za ulaganje u turizam. Direktorka Turističke organizacije dala je kratak osvrt na turističku ponudu Velikog Gradišta i, ujedno, istakla da je od početka godine do prvog dana sajma izdato preko 1.000 rezervacija za korisnike vaučera Vlade Republike Srbije, što znači da je već u januaru rezervisano preko 5.000 noćenja na Srebrnom jezeru.

Istaknute je i uspeh mladih sportista sa teritorije opštine, TEO4 košarkaškom kampu i novoj sportskoj hali koja je završena i čije se otvaranje očekuje. On je pomenuo i infrastrukturne projekte od kojih je najznačajniji projekat izgradnje turističkog aerodroma i projekat zaštite Srebrnog jezera. Takođe, najavljena je i izgradnja šetno-biciklističke staze duž Dunava, kroz čitavu opštinu.

„I najduži marš počinje prvim korakom, a naš marš počeo je 2013. godine kada je Turska agencija za razvoj – TIKA, u saradnji sa opštinom Veliko Gradište, osvetlila ruiniranu srednjovekovnu tvrđavu u Ramu. Ovaj marš završava se 2. marta kada će biti otvorina potpuno rekonstruisana Ramska tvrđava“, rekao je Slađan Marković zamenik predsednika opštine Veliko Gradište, prezentujući srednjovekovnu Ramsku tvrđavu i njeno okruženje.

Najveća koncentracija kulturnog nasleđa na malom prostoru nalazi se upravo u Ramu, gde se nalazi Keltsko svetilište „Opidijum“, u centru ruže vetrova gde su živeli u skladu sa prirodom, zatim rimski vojni logor Lederata iz koga je Trajan krenuo u osvajanje tadašnje Dakije i srednjovekovna tvrđava koju je izgradio Bajazit II.

Predstavnici opštine Veliko Gradište su pozvali posetioce Sajma da dođu u Ram gde mogu da popiju kafu na istoj terasi gde je sedeo Vuk Karadžić, koji je ovde radio kao carinik, i dožive najlepše zalaske sunca koji su prepoznali i urednici časopisa Nacionalna geografija koji su dali sugestiju da bi takve sutone trebalo brendirati.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Turističke organizacije Srbije, TID regate, “Uranak“ festivala kao i predstavnici turističkih organizacija Donjeg Podunavlja, Bele Crkve, Požarevca, Žagubice i Nacionalnog parka “Đerdap“.

Najveće interesovanje, tokom trajanja sajma, vladalo je za klasične odmore, odmore uz vaučere, manifestacije, sport i rekreaciju, brodove, staze za biciklističke i pešačke ture u sopstvenoj režiji, Narodni muzej, Ramsku tvrđavu, Manastir Nimnik i bogatu ponudu vrsnih kulinara na Dunavu. Ture za koje su se interesovale agencije uključuju Viminacijum, Ramsku tvrđavu, Srebrno jezero, Golubačku tvrđavu, Manastir Tumane i Lepenski vir.

Prvog dana sajma, na štandu Donjeg Podunavlja predstavljen je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koje realizuju opštine sa ove regije u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Nemačkom razvojnom agencijom „GIZ“. Projekat je vredan 16,6 miliona evra, a u osnovi projekta je razvoj turizma u osam opština i gradova, među kojima je i Veliko Gradište.

Izvor: TOVG
Foto: TOVG