Na današnjoj sednici Kriznog štaba nisu usvojene nove epidemiološke mere, ali je jedinstven stav da se preko vikenda mora nešto preduzeti, pa će odluka o tome biti doneta na narednoj sednici štaba, u petak, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

nedeljnik.rs

Kon kaže da je jasno da se epidemijska situacija pogoršala i da treba pojačati kontrolu kako bi se sprečilo dalje ubrzano prenošenje virusa.

„U toku sastanka bilo je razmena mišljenja, različitih stavova, ali došli smo do jedinstvenog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a ostavljeno je da se to iskristališe i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen“, rekao je Kon novinarima nakon sednice.

Prema njegovim rečima, neophodno je pojačati kontrolu nadzora i u školama.

„Pojačaće se nadzor obolevanja u školama, za sada nemamo podatke koji ukazuju na veliki rizik. To je važno, jer su iskustva iz drugih zemalja pokazala da se prenošenje dešavalo u školama“, rekao je član Kriznog štaba.

On je podsetio da svaka škola ima mogućnost da, ako se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cela grupa prelazi na onlajn nastavu, odnosno to je u nadležnosti svake škole i lokalnog zavoda na terenu.

Epidemiolog je dodao da su mesta odakle se prenosi infekcija ski-centri i zimovališta.

Izvor: RTS