Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sektor za ruralni razvoj i Uprava za agrarna plaćanja potpisali su ugovore sa predstavnicima partnerstava za teritorijalni ruralni razvoj kojima su odobreni podsticaji vrednosti veće od 17 miliona dinara.

Podsticaji su odobreni po osnovu Javnog poziva za podršku programima koji se odnose na pripremu i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja u skladu sa LEADER pristupom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, priprema i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja u skladu sa LEADER pristupom predstavlja značajnu meru ruralnog razvoja, koja se bavi specifičnim problemima na lokalnom nivou.

Navode da oni omogućavaju stanovništvu organizovanom u partnerstvima za teritorijalni ruralni razvoj da implementiraju manje lokalne projekte, koji su od značaja za razvoj i unapređenje kvaliteta života u ruralnim područjima.

Mali projekti mogu obuhvatati aktivnosti kao što su: organizacija seoskih festivala, učestvovanje na sajmovima i manifestacijama, nabavka materijala i opreme (kompjuteri, nameštaj i oprema za zajedničke prostorije, turističke informativne table, natpisi, izrada publikacija i promotivnog materijala, renoviranje javnih objekata manjeg obima i tako dalje).

Navedenim Javnim pozivom predviđena je podrška za pripremu Lokalnih strategija ruralnog razvoja (LSRR), a javni poziv za sprovođenje LSRR, odnosno, implementaciju malih projekata predviđen je za drugu polovinu 2020. godine.

Izvor: Tanjug

Foto: Shutterstock