Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сектор за рурални развој и Управа за аграрна плаћања потписали су уговоре са представницима партнерстава за територијални рурални развој којима су одобрени подстицаји вредности веће од 17 милиона динара.

Подстицаји су одобрени по основу Јавног позива за подршку програмима који се односе на припрему и спровођење локалних стратегија руралног развоја у складу са ЛЕАДЕР приступом.

Kако се наводи у саопштењу Министарства пољопривреде, припрема и спровођење локалних стратегија руралног развоја у складу са ЛЕАДЕР приступом представља значајну меру руралног развоја, која се бави специфичним проблемима на локалном нивоу.

Наводе да они омогућавају становништву организованом у партнерствима за територијални рурални развој да имплементирају мање локалне пројекте, који су од значаја за развој и унапређење квалитета живота у руралним подручјима.

Мали пројекти могу обухватати активности као што су: организација сеоских фестивала, учествовање на сајмовима и манифестацијама, набавка материјала и опреме (компјутери, намештај и опрема за заједничке просторије, туристичке информативне табле, натписи, израда публикација и промотивног материјала, реновирање јавних објеката мањег обима и тако даље).

Наведеним Јавним позивом предвиђена је подршка за припрему Локалних стратегија руралног развоја (ЛСРР), а јавни позив за спровођење ЛСРР, односно, имплементацију малих пројеката предвиђен је за другу половину 2020. године.

Извор: Тањуг

Фото: Shutterstock