U susret letnjoj sezoni, Opština Veliko Gradište je za predstavnike medija organizovala obilazak turističkih potencijala  koji ovu destinaciju čine posebnom i u regionalnom okviru.

Foto: RTV Biser

Dugoročni plan razvoja opštine Veliko Gradište bazira se na turizmu i poljoprivredi, rekao je predsednik Opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

Foto: RTV Biser

„Imamo ono što nam je priroda i bog dali. Živimo na obali Dunava, reka Pek uliva se u Dunav na petstotina metara od centra grada. Srebrno jezero postaje prepoznatljiva turistička destinacija, ne samo za našu opštinu i okrug, već i čitavi Srbiju i šire, jer sve više imamo gostiju iz inostranstva. Broj noćenja povećan je na oko sto pedeset hiljada“, rekao je Milić.

„U krugu od 30 kilometara imamo Srebrno jezeru kao bazu, gore uzvodno je Ramska tvrđava, Viminacium, Ljubičevo, Golubačku tvrđavu. Imamo i dva manastira Tumane i Nimnik, tako da verski turizam doprinosi turizmu i tokom zimskog perioda“, ističe Milić.

Veliko Gradište se može pohvaliti i velikim brojem manifestacija, kao što su Carevčevi dani, Prvomajski uranak, Dani cveća i meda, Alaske večeri, Pasuljijada, Sajam rakija i niz drugih događaja.

Značajna investicija je brza saobraćajnica koja se gradi od auto puta do Velikog Gradišta i Golupca, što će turistima omogućiti brži, sigurniji i jednostavniji dolazak. Očekuje se nastavak aerodromske piste, a za par dana biće raspisana Javna nabavka za marinu koja će biti jedna od najlepših na Dunavu. Ministarstvo turizma je za ovu investiciju izdvojilo oko 2,5 milona evra. U toku su radovi na pešačko – biciklističkoj stazi od Rama do Zatonja, duž obale Dunava i Srebrnog jezera, a do jeseni biće završena staza od „Mode“ do Srebrnog jezera.

U planu je izgradnja zatvorenog bazena i uređenje trga. Postoji i ideja o izgradnji prve crkve na vodi, koja bi bila jedinstvena u svetu po  informacijama predsednika Milića.

„Mene posebno raduje što se sve više ljudi zapošljava u turizmu. Trenutno imamo oko 3.200 registrovanih kreveta. Očekujemo da se završi još pet stotina apartmana do početka sezone“, ističe predsednik Milić.

Foto: RTV Biser

 

Ramska tvrđava je svakako jedan od izuzetno značajnih turističkih lokacija u opštini Veliko Gradište. Građena je 1483, godine po nalogu sultana Bajazita II, dede Sulejmana Veličanstvenog. Građena je kao tipično artiljerijski objekat i ona poseduje 36 topovskih otvora koji su raspoređeni po svim kulama i otvorima. Ima pet kula. Dunav je ovde najsporiji i ima najveću širinu na celom svom toku kroz Srbiju i iznosi oko 4 km. Najsporiji je zato što se ovde ulivaju 4 planinske reke: Mlava, Morava, Nera i Karaš. Tvrđava je obnavljana od 2017. do 2019. godine od strane Turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA-e.

 

 

„Naša opština postaje sve značajnija i prepoznatljivija turistička destinacija. Najznačajniji kulturno-istorijski spomenik je Ramska tvrđava, a mi se trudimo da svake godine uvedemo neke novine. Ove godine u planu je uređenje pristupa do Rimske table koja se nalazi u podnožju tvrđave“, rekla je direktorka turističke organizacije Veliko Gradište, Dajana Stojanović.

Foto: RTV Biser

U fazi je izrada figura sa replikom uniformi srpskog vojnika s kraja 18. veka i Janjičara iz 15. veka, kao i replike oružja, čime bi se upotpunila muzejska postava koja se nalazi u blizini škole blizu tvrđave.

Manastir Nimnik je pokretač verskog turizma u opštini Veliko Gradište i godišnje dovodi preko sto hiljada vernika.

Najznačajniji turistički potencijal opštine je Srebrno jezero i pogodan je za različite vrste turista. Interesantan je za mlade koji pored kupanja i atrakcija na vodi mogu uživati u bogatom noćnom provodu. Pogodan je za porodice sa decom, jer ima mnogo sadržaja koji su namenjeni deci. Tu je i grad na vodi koji je atraktivan ne samo za decu i mlade, već je zanimljiv i odraslima. U blizini Srebrnog jezera je akva park i veliki broj sportskih terena, teniski, tereni za odbojku na pesku, vaterpolo teren, košarkaški kamp Miloša Teodosića, a na raspolaganju posetiocima je i sportska hala.

Posebna atrakcija na Srebrnom jezeru su turistički brodovi koji plove do Ramske i Golubačke tvrđave, a turistima je poseban doživljaj da ove tvrđave vide sa vode.

Snežana Milošević, predstavnik Udruženja “Focus Europa“ za Jugoistočnu Evropu predstavila je  projekat koji će se ove godine realizovati organizacijom kolektivnog venčanja i na taj način Ramska tvrđava postane svetilište za mlade bračne parove.

Foto: RTV Biser

Foto; RTV Biser

Kako počinje leto, tako kreće i organizacija sportskih događaja u Velikom Gradištu i Srebrnom jezeru. Veliki događaj koji sledi je 18 juna, a to je Otvoreno prvenstvo Srbije u Triatlonu. Jedna izuzetno interesantna disciplina gde imamo vezano tru sporta, biciklizam, trčanje i plivanje.  Ove godine se prijavilo preko tri stotine takmičara u svim kategorijama i isto toliko pratioca koji su ceo vikend tu. Za vreme Alaskih večeri u saradnji sa Turističkom organizacijom , organizaciju turnira u odbojci na pesku“, rekao je Dušan Banović, predsednik Sportskog saveza opštine Veliko Gradište. Pored toga, gradištanci se mogu pohvaliti i organizacijom basketa 3 na 3, letnjim turnirom u fudbalu, otvorenim prvenstvom Srbije u daljinskom i maratonskom plivanju i za kraj godine četvrt maraton na Ramskoj tvrđavi, koja svake godine okuplja sve više takmičara.