Država pokreće novi ciklus podrške kompanijama koje prepoznaju značaj povezivanja rada i roditeljstva „Prijatelj porodice“. Mogu da konkurišu sva preduzeća koja posluju u Srbiji. Vrednovaće se odnos kompanije prema zaposlenima i da li su zaposleni zadovoljni.

Foto: Pixabay

 

Investicije, proširenje proizvodnje, veći profit – ciljevi su svake kompanije. Međutim, poslednjih godina radna snaga se prepoznaje kao bitan faktor za ostvarivanje tih ciljeva.

Velikima je lakše da deo profita ulože u zaposlene, ali ohrabruje to što je među malim i srednjim preduzećima sve više onih koji, uz platu koja ne kasni, zaposlenima nude dobre uslove rada, bezbedno i zdravo radno okruženje, balans između poslovnog i privatnog života.

„Kad sam izgubila radnu sposobnost i kada više nisam mogla da radim, oni su meni izašli u susret, našli su mi radno mesto, lakše“, navodi Milka Antonijević, radnica na kontroli i pakovanju kompanije „Bosis“ u Valjevu.

Zorica Drajić, asistent tehnologa kompanije „Bosis“, kaže da je i svoju ćerku zaposlila u kompaniji.

„Ja nikada ne bih napustila. Ako vam kažem da sam posle 20 godina zaposlila i ćerku ovde. Mislim, ona je došla iz druge firme gde je radila 10 godina“, dodaje Drajićeva.

Porodica visoko na listi kompanijskih vrednosti

Podrška jeste u početku trošak za kompanije, ali na duže staze svi dobijaju.

„Ono čemu mi težimo je da zajedničkim snagama sa našim zaposlenima i njihovim članovima porodice pokušamo i da lokalnu zajednicu u kojoj poslujemo i živimo učinimo boljom“, navodi Marija Pantelić, direktorka održivosti poslovanja „Bosis“, Valjevo.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS-a Mihailo Vesović navodi da nije cilj samo preživeti ovu godinu ili sledeću godinu.

„Cilj je da biznis može da opstane, da jedno društvo može da opstane na zdravim nogama kako bi sutra imalo smisla razmišljati o razvojnim poslovnim projektima“, ukazuje Vesović.

Prijave do 12. juna

Neke firme je kriza dovela do ivice profitabilnosti i bore se za opstanak na tržištu, ali im je porodica visoko na listi kompanijskih vrednosti. Upravo pet takvih firmi koje se jave na konkurs, podržaće Ministarstvo za brigu o porodici.

„Već za par meseci planiramo da pokrenemo i različite aktivnosti koje imaju za cilj da nezaposlena trudnica postane zaposlena majka. Imamo čitav niz ne samo različitih ideja nego i pripremljenih aktivnosti koje imaju za cilj da porodici daju upravo onakvo mesto kako zaslužuje“, navodi Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju.

Prijave se primaju do 12. juna, a proglašenje najuspešnijih je u septembru. Najveći pobednik biće porodica, danas potrebnija nego ikada.