U petak, 2. septembra, u Velikom Gradištu svečano je zatvoren 14. SILAFEST, međunarodni festival kratkog turističkog i ekološkog filma.

Foto: facebook.com/TuristickaGradiste

Ceremonija je završena dodelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima koje je, uz organizatore, uručio i predsednik opštine Dragan Milić. Ova jedinstvena turističko-ekološka manifestacija na našim prostorima, ove godine okupila je filmske stručnjake, diplomate i turističke radnike iz čitavog sveta.

Ceremonija zatvaranja festivala i dodela festivalskih nagrada održana je u večernjim satima u sali Kulturnog centra ,,Vlastimir Pavlović Carevac“.

Od pristiglih 180 filmova, zvaničnu selekciju prošlo je 72, koji su u protekloj nedelji prikazivani na otvorenom – u gradskom parku, a Festivalom su dominirali filmovi sa španskog govornog područja.

Ove godine dodeljeno je 27 nagrada koje su otišle u 13 zemalja u kategorijama Turističke destinacije – grad, region i država, Turistički proizvodi, Turističke usluge, Nezavisni video zapisi, Dokumentarni filmovi i Kratki dokumentarni filmovi.

Gran pri festivala odneo je španski film “No joy in life is small”. Film poručuje da, ukoliko želite da vidite, doživite ili osetite nešto potpuno drugačije i uživate u sitnicama – posetite Andaluziju.

Poslednji dan festivala obeležen je nizom događaja. Pre podne je u klubu Kopakabana održana završna konferencija za novinare, a u podne su učesnici Festivala krenuli put Ramske tvrđave gde je, uz vodiča, organizovan obilazak ove “srednjovekovne lepotice”.

Izvor: facebook.com/TuristickaGradiste/