Међународна организација Црвеног крста (МЦK), УНИЦЕФ и Светска здравствена организације (СЗО) издале су ново упутство како би помогли у заштити деце и школа од трансмисије ЦОВИД-19 вируса. Упутство садржи кључна разматрања и практичне контролне листе како би школе биле безбедне. Оно такође пружа савете националним и локалним властима како да се прилагоде и како да примене план за ванредне ситуације у наставним просторијама.

У случају затварања школа, упутство укључује препоруке за ублажавање могућих негативних утицаја на учење и добробит деце. То значи – имати спремне солидне планове како обезбедити наставак учења, укључујући даљинску наставу као онлајн образовну стратегију и радио емисије са академским садржајем и приступ важним услугама за сву децу.

Ови планови треба да укључе и неопходне кораке ка евентуалном поновном отварању школа.

Kад школе остају отворене, а како би се обезбедило да деца и родитељи буду заштићени и информисани, упутство препоручује:

– обезбедити информације деци о томе како да се заштите;

– промовисати најбољи начин прања руку и хигијенских навика, као и обезбедити хигијанска средства;

– чистити и дезинфиковати школске зграде, посебно санитарне и инсталације за воду;

– појачати вентилацију и проток свежег ваздуха.

Упутство је, мада специфично за земље које већ имају потврђену трансмисију ЦОВИД-19 вируса, релевантно и у сваком другом контексту.

Едукацијом се студенти могу охрабрити да пропагирају превенцију болести и контролу код куће, у школи и у својој заједници тако што ће другима говорити како да спрече ширење болести.

Одржавање школске активности безбедним, или њихово поновно отварање, захтева пуно разматрања, али ако се то добро одради, може промовисати јавно здравље.

На пример, упутство за безбедне школе у Гвинеји, Либерији и Сијера Леонеу у време епидемије еболе вируса између 2014. и 2016, помогло је спречавању трансмисије вируса по школама.

УНИЦЕФ тражи од школа, отворених или уз даљинско учење, да студентима обезбеде холистичку подршку.

Школе треба да ученицима обезбеде важне информације о прању руку и другим мерама за самозаштиту и заштиту њихових породица; обезбеде подршку менталном здрављу и помогну да се спречи стигматизација и дискриминација тако што ће студенте охрабривати да буду љубазни једни према другима и избегавају стереотипе када разговарају о вирусу.

Ново упутство такође нуди корисне савете и контролне листе за родитеље и старатеље и неговатеље, као и за децу и студенте. Ове активности укључују:

– посматрање здравља деце и не пуштати их у школу ако су болесна;

– охрабривати децу да питају и показу забринутост и

– да кашљу и истресају нос у марамицу или лакат и да избегну додиривање лица, очију, уста и носа.

Све информације о коронавирусу можете пронаћи у блогу уживо, као и на посебној страници Kоронавирус.

 

Извор: н1

Foto: hutterstock