Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti rekao da se Srbija nalazi u izuzetno složenoj situaciji zbog velike bolesti i zaraze koja je pogodilaceo svet i našu zemlju, ali da se suočavamo sa teškom migrantskom krizom, kao i krizom sa cenama nafte.

Plate će biti povećane od prvog aprila svim zdravstvenim radnicima – od vozača do stomatologa i lekara specijalista, a penzionerima će biti uplaćena jednokratna pomoć od 4000 dinara.

„Sutra će biti formirana dva krizna štaba. Zdravstveni štab u borbi protiv koronavirusa, koji će predvoditi premijerka Ana Brnabić, i drugi za otklanjanje posledica u privredi i ekonomiji. Taj tim bih ja predvodio. U prvom timu bili bi svi lekari, najumnija lica naše medicine, koji će zajedno sa nama rešavati probleme i snositi najteži teret za sve ono što će pred nama biti“, rekao je Vučić, i dodao da su u skladu sa činjenicom da su zdravstvene ustanove pred velikim pritiskom, doneli odluku da idemo da 10 posto povećanja plata za medicinske sestre i lekare, kao i za sve zdravstvene radnike.
Vučić je u obraćanju rekao da je to tri puta više nego što smo imali 2009. godine za vreme svinjskog gripa, kada ih je bilo 350 i kada smo izgubili 137 ljudi.

Istakao jee da Srbiaj ima dovoljno respiratora, kao i bolničkih kapaciteta

Predsednik je rekao da će Infektivna klinika od sutra isključivo raditi samo sa obolelima od koronavirusa.

„Takođe, biće posebno odeljenje KC u Nišu i Novom Sadu. Imamo dovoljno hrane, postelja, i kapaciteta. Sve zalihe su nam prepune. Domaćinski smo upravljali zemljom. Nesreću nećemo uspeti da izbegnemo, ali uspešno se borimo da zaštitimo naše ljude“, rekao je Vučić i istakao da nema potrebe da se kupuju velike količine hrane na silu.

Predsednik je rekao da su uspeli da organizuju da imamo dovoljno i maski i asepsola, kao i alkohola, i dodao da je bitno da se narod ponaša odgovorno i da sluša savete.

„Ovo je samo jedan niz mera koje smo danas doneli, izveštavaćemo sve više puta dnevno i o zaraženima, ali i o izlečenima. Zajednički možemo sve da uradimo. Pozivam sve na solidarnost i ozbiljnost, i Srbija će naravno pobediti“, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da se sa izazovom koji je postavio koronavirus treba izboriti organizovano i solidarno.