Александар Вучић је у обраћању јавности рекао да се Србија налази у изузетно сложеној ситуацији због велике болести и заразе која је погодилацео свет и нашу земљу, али да се суочавамо са тешком мигрантском кризом, као и кризом са ценама нафте.

Плате ће бити повећане од првог априла свим здравственим радницима – од возача до стоматолога и лекара специјалиста, а пензионерима ће бити уплаћена једнократна помоћ од 4000 динара.

„Сутра ће бити формирана два кризна штаба. Здравствени штаб у борби против коронавируса, који ће предводити премијерка Ана Брнабић, и други за отклањање последица у привреди и економији. Тај тим бих ја предводио. У првом тиму били би сви лекари, најумнија лица наше медицине, који ће заједно са нама решавати проблеме и сносити најтежи терет за све оно што ће пред нама бити“, рекао је Вучић, и додао да су у складу са чињеницом да су здравствене установе пред великим притиском, донели одлуку да идемо да 10 посто повећања плата за медицинске сестре и лекаре, као и за све здравствене раднике.
Вучић је у обраћању рекао да је то три пута више него што смо имали 2009. године за време свињског грипа, када их је било 350 и када смо изгубили 137 људи.

Истакао јее да Србиај има довољно респиратора, као и болничких капацитета

Председник је рекао да ће Инфективна клиника од сутра искључиво радити само са оболелима од коронавируса.

„Такође, биће посебно одељење KЦ у Нишу и Новом Саду. Имамо довољно хране, постеља, и капацитета. Све залихе су нам препуне. Домаћински смо управљали земљом. Несрећу нећемо успети да избегнемо, али успешно се боримо да заштитимо наше људе“, рекао је Вучић и истакао да нема потребе да се купују велике количине хране на силу.

Председник је рекао да су успели да организују да имамо довољно и маски и асепсола, као и алкохола, и додао да је битно да се народ понаша одговорно и да слуша савете.

„Ово је само један низ мера које смо данас донели, извештаваћемо све више пута дневно и о зараженима, али и о излеченима. Заједнички можемо све да урадимо. Позивам све на солидарност и озбиљност, и Србија ће наравно победити“, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да се са изазовом који је поставио коронавирус треба изборити организовано и солидарно.