Републички фонд за здравствено осигурање предузео низ мера током ванредног стања на територији Републике Србије, због пандемије изазване новим вирусом COVID19.

Осигураницима који су на боловању које је утврдила лекарска комисија и онима које је изабрани лекар упутио на лекарску комисију биће аутоматски продужено боловање за 30 дана, без изласка на лекарску комисију.

Важење е-рецепта аутоматски је продужено са 6 на 9 месеци. Ове мере не смеју бити условљене овереном картицом здравственог осигурања нити поседовањем овереног специјалног упута.

Истовремено, отворени су и посебни бројеви телефона свих домова здравља у Републици Србији за информације о раду или о одређеним здравственим услугама. Домови здравља ће у наредном периоду радити од 7 до 18 часова.

Сви бројеви телефона се налазе на сајту Министарства здравља, на следећем линку: https://www.zdravlje.gov.rs/vest/346592/otvoreni-posebni-brojevi-telefona-svih-domova-zdravlja-u-republici-srbiji.php

По основу Уредбе о организовању рада послодаваца за време ванредног стања, једној категорији запослених није могуће отказати, односно раскинути уговор о раду, а то су труднице и породиље.

ГАК Вишеградска и ГАК Народни фронт одређене су као референтне установе за збрињавање трудница уколико постоји сумња или је потврђено да су заражене новим корона вирусом.

 

Извор: www.mdpp.gov.rs

Foto: babyacademy.ie