Лекари из Србије и Румуније, тачније Великог Градишта и Темишвара, низом заједничких радионица унапређују своје знање како би победили све учесталији карцином тироидне жлезде.

У Темишвару је  22-23. фебруара одржана четврта радионица у оквиру пројекта прекограничне сарадње здравства под називом „Заједнички приступ поједностављивању ране дијагнозе и лечења рака штитне жлезде код популације у партнерском подручју“, који ће у наредне две године бити реализован у оквиру INTERREG IPA програма прекограничне сарадње Румунија-Србија 2014-2020, у сарадњи Градске болнице Темишвар и Дома здравља Велико Градиште.

На радионицама учествује 30 лекара и друго стручно особље из Темишвара и Великог Градишта.

У суботу, 29. фебруара, одржаће се једнодневна радионица у Великом Градишту док ће се друга, такође једноденевна радионица у Темишвару одржати 7. марта.

Укупна вредност пројекта је 1.038.305 евра, од чега су бесповратна средства Европске уније 882.559 евра.

Општи циљ пројекта је да се заједницама са обе стране границе, кроз повећан приступ ефикасним медицинским услугама, уз рану, модерну дијагностику и тренутно лечење рака штитне жлезде побољша квалитет живота. Кроз активну прекограничну сарадњу очекује се да резултати пројекта, куповином и уградњом висококвалитетне медицинске опреме и обуком одговарајућег кадра, доведу до модернизације регионалних медицинских центара који су укључени у дијагнозу и лечење патологије штитне жлезде.

Набавком планиране опреме, у наредном ће периоду становници подручја која покривају ова два здравствена центра моћи, у оквиру рутинског превентивног прегледа, да ураде и ултразвук штитне жлезде, у циљу адекватног раног откривања евентуалних здравствених проблема.

Izvor: velikogradiste.rs