Mup Pozarevac

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Požarevcu, tokom prvih devet meseci 2023.godine održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Braničevskog okruga i ostvarili dobre rezultate rada.

MUP-POZAREVAC
Foto: RTV Biser

Ukupno je izvršeno 1.083 krivična dela, od kojih su 457 krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatog izvršioca a rasvetljeno je 350 krivičnih dela, odnosno ostvarena je efikasnost u rasvetljavanju od oko 77%. Stanje Javnog reda je povoljno, kao i bezbednost saobraćaja, koju karakteriše smanjenje broja nastradalih i povređenih lica u saobraćajnim nezgodama.

Broj krivičnih dela u prvih devet meseci 2023.godine na području Braničevskog okruga manji je u odnosu na isti period prošle godine, a veće procentualno smanjenje krivičnih dela beleži se na području Velikog Gradišta i Golupca.
Prijavljeno je jedno krivično delo ubistvo, koje je izuzetnim radom i zalaganjem radnika policije uz značajnu saradnju sa Višim Javnim tužilaštvom u Požarevcu, u najkraćem vremenskom periodu rasvetljeno, a izvršioci uhapšeni. Nije bilo izvršenja drugih teških krivičnih dela, posebno krivičnih dela koja bi izazvala pažnju javnosti.
Operativnim radom policije zaplenjeno je više od 8.7 kilograma narkotika i 3460 tableta koja takođe predstavljaju narkotička sredstva.

Javni red na području Policijske uprave u Požarevcu za prvih devet meseci 2023.godine je stabilan, uz blago uvećanje broja izvršenih prekršaja protiv javnog reda. U prethodnom periodu je, tokom letnje turističke sezone, na području policijske uprave održan veći broj javnih skupova koji su bili obezbeđeni radom policije i koji su protekli mirno. Tokom održavanja tih skupova bilo je prisutno i više hiljada građana (Sedmojulski vašar u Požarevcu, LJubičevske konjičke igre, Tradicionalne manifestacije u Velikom Gradištu i Golupcu – Alaske večeri, Pasuljijada i druge manifestacije koje su održane na području Petrovca na Mlavi, Kučeva, Malog Crnića, Žabara i Žagubice).

Policijska uprava u Požarevcu je neposredno pre i početkom školske godine, u skladu sa nalozima Ministarstva unutrašnjih poslova, preduzela mere na bezbednosnom pokrivanju škola na području Braničevskog okruga, a radi povećanja bezbednosti učenika i radnika škole. Radi sprovođenja naloga i adekvatnog obezbeđenja, pripadnici policije održali su sastanke sa Školskom upravom i direktorima škola, gde su dogovorili dalje aktivnosti u narednom periodu, a u cilju povećanja bezbednosti škola, a posebno učenika.

Tokom prvih devet meseci ove godine, na području Braničevskog okruga došlo je do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima za oko 5.2%, odnosno smanjen je broj poginulih lica u saobraćajnim nezgodama za jedno lice, dok je broj teško i lako telesno povređenih smanjen za oko 2.1%. Policijski službenici saobraćajne policije podneli su 3.375 prekršajnih prijava i 25.398 prekršajnih naloga, isključili iz saobraćaja 1.045 vozača zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci i zadržali 373 vozača.

Postupajući po Zaključku Vlade Republike Srbije na reviziji izdatih dozvola za držanje oružja, Policijska uprava u Požarevcu započela je 7245 provera za reviziju držanja oružja, oduzela 55 komada oružja nakon smrti vlasnika, izvršila 3.091 proveru prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i podnela 92 Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog njegovog nesavesnog čuvanja.

Policijska uprava u Požarevcu izdala je 12.134 lične karte, 12.002 putne isprave, 7.575 vozačkih dozvola, 45.500 registarskih nalepnica i u registar vozila upisala 3.075 novih vozila.

Rezultati rada Policijske uprave u Požarevcu u velikoj meri postignuti su uz aktivnu saradnju sa drugim državnim organima i institucijama, pre svega Višim i Osnovnim javnim tužilaštvima, ali i uz podršku jedinica lokalne samouprave na području Braničevskog okruga.

Policijska uprava u Požarevcu će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim bezbednosnim pokrivanjem područja, radi bezbednosne prevencije i sprečavanja izvršenja krivičnih dela, prekršaja i ostvarivanja adekvatne bezbednosti saobraćaja na putevima Braničevskog okruga.