Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ЦОВИД-19 Зоран Гојковић изјавио је да је тај штаб предложио даље ублажавање мера, које се односе на рад фризерских салона и организовање стручних скупова, будући да смо, како је рекао, изашли из ванредне епидемиолошке ситуације.

Foto: Pixabay

Гојковић је у изјави новинарима након седнице Кризног штаба прецизирао да то подразумева четири квадратна метра за боравак особа у фризерским салонима, као и организовање стручних скупова до максималног броја учесника до 100.

– Србија је, на основу показатеља, изашла из ванредне епидемиолошке ситуације – рекао је он упозоривши на то да је ситуација и даље несигурна, јер и даље има више стотина новозаражених дневно, али да је тенденција пријема и отпуста заражених у здравственим установама добра.

Кризни штаб је зато предложио да фризерски салони могу да раде под условима који су мање ригорозни него што су били до сада, тако да ће ограничење броја људи у салону уместо девет метара квадратних бити четири, уз поштовање свих мера, као што су ношење маске и размак од 1,5 до два метра, рекао је Гојковић, преноси сајт Владе Србије.

Епидемиолог је пренео да се разговарало и организовању догађаја за младе и да, уколико се у следећем временском периоду настави овакав интензитет пада броја новозаражених и уколико будемо изашли из несигурне ситуације, уз достизање 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана, после 21. јуна кренуће и организација различитих врста догађаја везаних за колективна окупљања и дружења као пре епидемије.

 

Извор.: екапија