U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 215 pacijenata sa simptomima koronavirusa, od kojih čak 211 iz Braničevskog okruga. Tokom jučerašnjeg dana bilo je 18 prijema od 45 upućenih u bolnicu i 14 otpusta.

Arhiva RTV Biser

Bolnički kapaciteti su prepunjeni. Trenutno ima 10 odsto više pacijenata od maksimuma u crvenoj zoni, a da bi primili sve pacijente, koji mahom dolaze u teškom stanju, osoblje bolnice je pimorano da ubacuje pomoćne krevete.

Problem pojačava činjenica da je u ovom momentu 83 kovid pozitivna radnika bolnice od kojih je jedan hospitalizovan. Trenutno je u izolaciji 98 zaposlenih iz naše ustanove, od kojih 41 lekar.

Svi pacijenti su u teškom stanju. Na respiratorima je trenutno šest pacijenata, dok je 13 na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Sva kiseonična mesta su zauzeta, oko 100 pacijenata je na terapiji kiseonikom.

Tokom jučerašnjeg dana u kovid zoni preminuo je jedan pacijent iz okoline Кučeva – muškarac rođen 1940. godine.

I dalje je ogroman pritisak na bolnicu u Požarevcu. Zbog okolnosti sa obolelim zadravstvenim radnicima i nedostatka kapaciteta, primorani smo da primamo samo pacijente sa težom kliničkom slikom. Zato iz bolnice apeluju na građane da ne posustaju u poštovanju mera zaštite. Još uvek je situacija teška i nije trenutak za opuštanje. U suprotnom, loš trend zaražavanja, pa i smrtnih ishoda biće nastavljen, a upitno je do koje mere će zdravstveni sistem u gradu moći da izdrži takav tempo.

Iz bolnice apeluju da se smanje kontakti, izbegavaju slavlja, okupljanja i nepotrebna kretanja, kao i da se nose maske.

Autor: RTV Biser, Izvor: OBP