Министарство културе предало је Унескоу захтев за номинацију шљивовице на репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Foto: Pixabay

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић током данашњег обраћања у Парламенту навела је да је Министарство предало захтев за номинацију шљивовице на Унесков листу нематеријалног културног наслеђа.

– Данас смо управо предали кандидатуру. Када сте похвалили да је наше српско коло успело да уђе на Унскову листу заштићене нематеријалне културне баштине, предали смо кандидатуру за шљивовицу и надам се да ћемо следеће године успети да се упишемо, а онда идемо на кандидатуру наивног словачког сликарства. Радимо и на том плану, тихо и мирно. Ја сам човек који воли да се похвали не потезима које повлачим, него резултатима – навела је Гојковићева.

Шљивовица би требало да се упише на листу као елемент друштвене праксе и знања у вези са припремом и упоребом традиционалног пића од шљиве.

Шљивовица произведена у нашој земљи је тек 2016. године од Европске уније добила сертификат о географском пореклу и од тада носи заштићено име „Српска шљивовица“.

На листи Унескоа из Србије су већ уписани крсна слава, коло, певање уз гусле и, прошле године, злакуска лончарија.

Извор: екапија