„Žikina dinastija“ i njeni nastavci nekada su punili bioskopske sale, a sada je komisija FCS procenila da i svojevrsni nastavak kultne franšize „Lude godine“ ima potencijal i odobrila sufinansiranje ovog projekta sa 22,5 miliona dinara na konkursu za komercijalni repertoarski film.

Vikipedija

„Luda godina“ je nastavak, ali i takozvani reboot „Žikine dinastije“ (kada jednog junaka iz prethodnog serijala postavite kao nosioca filma). U centru priče ovoga puta nalazi se Žikin unuk Miša, koga će, baš kao i u originalnom serijalu, igrati Nikola Kojo. On je sada otac dvojice dečaka, od kojih je jedan tinejdžer, na pragu „onih“, ludih godina.

Dogodovštine u porodici Žike Pavlovića, koga je odigrao maestralni Dragomir Bojanić Gidra, privlačile su milionsku publiku, još od prvog dela „Ludih godina“, snimljenog davne 1977. Zaljubljeni mladi par Marija i Boba prošli su svakojake nevolje sa svojim porodicama u nastavcima serijala „Došlo doba da se ljubav proba“, „Idi mi, dođi mi“, „Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi“, „Žikina dinastija“… Brojne reprize na domaćim televizijama i dalje beleže visoku gledanost, što je za komisiju FCS bila jedna od preporuka.

„Iako je od prethodnog filma iz franšize do danas prošlo skoro 30 godina, ona je, zahvaljujući čestim TV reprizama, kao i dostupnosti na „Jutjubu“ poznata današnjoj publici, čak i mladoj, pa se može očekivati da ovaj film generiše veliko interesovanje“, navodi se, pored ostalog, u obrazloženju.Autor scenarija je Milena Marković, profesorka na FDU, svestrana autorka, ali i ćerka čoveka koji je potpisao originalni scenario, Jovana Markovića.“Njen scenario predstavlja osveženje, ne samo za franšizu, već i za domaći repertoarski film uopšte. Humor je suptilan i dolazi iz likova i neobičnih i neočekivanih situacija. Iako je dovoljno jasan i komunikativan, scenario nema tendenciju da podilazi publici“, navodi se u saopštenju FCS.

Film „Luda godina“ režiraće Milan Konjević.

Komisija je podržala i filmove „Plavi safir“ reditelja Marka Jocića i Andrije Miloševića (22,5 miliona), i „Brod budućnosti“ reditelja  Jovana Arsenića (20 miliona dinara).

Izvor: novosti.rs