Iako većina ljudi veruje da crne mačke slute na nesreću, mnogi vlasnici ovih crnih lepotica se sa time ne bi složili. One su u narodu omražene, a većina njih ih povezuje sa baksuzom ili sa lošom srećom generalno, navodi Petface.

Foto: Pixabay

Tokom vremena se išlo toliko daleko da su ove mace identifikovane kao neizbežan deo svih priča o vešticama, ili čak kao ljubimice samog đavola. Od starih vremena, nije se puno toga promenilo. Sujeverna verovanja su i dalje na snazi, pa se tako crne mace zaobilaze u širokom luku, a neretko se i ubijaju.

U svim kulturama crne mačke su veoma omražene, a razlozi su različiti. U dalekom 16. veku čak je papa bacio kletvu na njih. A u Italiji se godišnje ubije na desetine crnih mačaka zbog uvreženog mišljenja kako one donose bolest, nesreću i smrt.

Petface je odlučio da proslavi ovaj posebni dan crnih mačaka, pa je izdvojio osam razloga koje su njihovi vlasnici naveli kao one, zbog kojih su sa svojim ljubimicama srećni:

1. One automatski čine da se njihovi vlasnici osećaju bolje.

2. Crne mace su definitivno najbolje društvo za igru sakrivanja i traženja.

3. Uklapaju se uz svaki kućni dekor.

4. Izgledaju jako kul.

5. Imaju najneverovatnije oči.

6. Lako im je odabrati ime.

7. Teraju vas da budete oprezni kada se šetate noću.

8. S obzirom da duže čekaju na udomljavanje, to samo znači da su spremne da podele više ljubavi kada napokon budu udomljene.

Nadamo se da smo bar delom uspeli da otklonimo sujeverje kod vas i da prikažemo crne mace u drugačijem svetlu. U stvari, one su u svemu iste kao i ostale mačke, osim možda po tome što imaju u sebi više ljubavi spremnih za deljenje.

Izvor: n1